El gerundi en frases subordinades només és correcte quan es refereix a una acció simultània o anterior a la del verb principal.

✓: El professorat guia l’estudiant en l’aplicació dels conceptes teòrics per resoldre muntatges experimentals, fomentant en tot moment el raonament crític.

Així, és incorrecte en els casos en què es refereix a una acció posterior a la del verb principal.

✗: L’estudiant aplica els conceptes teòrics per resoldre muntatges experimentals, creant-se així una continuïtat amb les explicacions del professor.
✓: L’estudiant aplica els conceptes teòrics per resoldre muntatges experimentals, i es crea així una continuïtat amb les explicacions del professor.

✗: Cada examen suposa un 35 %, conformant així el 70 % que val la part teòrica en el conjunt de l’assignatura.
✓: Cada examen suposa un 35 %, de manera que conforma el 70 % que val la part teòrica en el conjunt de l’assignatura.

També és incorrecte l’ús del gerundi en els casos en què especifica un substantiu.

✗: De forma individual, els estudiants han de fer, com a mínim, i en els terminis establerts, quatre aportacions discutint aspectes rellevants de la lectura corresponent.
✓: De forma individual, els estudiants han de fer, com a mínim, i en els terminis establerts, quatre aportacions en què discuteixin aspectes rellevants de la lectura corresponent.

✗: S’avalua mitjançant el qüestionari estandarditzat, fent la mitjana amb la suma de les tres notes.
✓: S’avalua mitjançant el qüestionari estandarditzat, que fa la mitjana amb la suma de les tres notes.

14

» Les referències bibliogràfiques contenen errors i no segueixen criteris estàndard. Cal seguir l’estil bibliogràfic adoptat. (Convencions formals » Bibliografia

13

» Cal utilitzar llistes numerades o sense numerar quan sigui necessari. 

» Cal escriure les dates i les hores de la mateixa manera cada vegada que apareixen al pla docent.

12

» La informació no està estructurada. Utilitzeu les eines que teniu a mà (llistes numerades i sense numerar amb nivells i subnivells) per marcar la jerarquia de la informació.

11

» Aquest és un títol de tercer nivell. Cal mantenir el mateix tractament tipogràfic per als diferents nivells de jerarquia al llarg de tot el document. (Estructura » Nivells de la jerarquia)

10

» La numeració de les llistes ha de ser homogènia. Ha de respectar els criteris adoptats en la resta de llistes del document.
(Estructura » Numeració de les llistes

9

» Un cop jerarquitzada tota la informació de l’apartat «Continguts», cal decidir quines parts han de rebre un tractament homogeni (per exemple, amb llistes numerades, com en la resta de blocs) i quines parts poden rebre un tractament diferenciat. En tot cas, la manera d’estructurar el text d’un índex de continguts ha de permetre entendre’l amb un sol cop d’ull.
(Estructura » Numeració de les llistes)

8

» La llista d’ítems s’ha definit manualment.
(Estructura » Llistes manuals)

» Els ítems d’un índex de continguts no han de tenir puntuació final.
(Llengua » Puntuació)

7

» La jerarquia de la informació ha de ser molt clara. Eviteu les estructures complexes, amb puntuació interna, que dificultin la comprensió i comportin problemes de majúscules i minúscules. 
(Estructura » Estructures de l’índex de continguts)

6

» Aquest és un títol de quart nivell. Cal mantenir el mateix tractament tipogràfic per als diferents nivells de jerarquia a llarg de tot el document. I aquest tractament no pot ser el mateix que el del nivell superior o inferior.
(Estructura » Nivells de jerarquia

» Els números de bloc, apartat, etc. (Bloc I, Apartat 2, Secció 3, etc.) se separen del títol pròpiament dit només amb un punt (Bloc 1. Fisiopatologia…).

5

» Les competències s’han de correspondre amb les que figuren en la memòria de verificació de cada títol. (Bones pràctiques » Competències)

» Els ítems de la llista no comencen amb el mateix tipus d’element (la mateixa forma verbal o una paraula de la mateixa categoria). (Estructura » Apartats homogenis)

4

» La llista d’ítems s’ha definit manualment.
(Estructura » Llistes manuals)

» La llista combina ítems numerats amb ítems no numerats.
(Estructura » Numeració de les llistes)

» Comprova que a la teva universitat els resultats d’aprenentatge i les competències tenen un codi de referència. Si el tenen, utilitza’l i assegura’t que el format sigui coherent.
(Bones pràctiques » Competències)

» Els ítems de la llista no comencen amb el mateix tipus d’element (nom o verb).
(Estructura » Apartats homogenis)

3

» La codificació de caràcters és incorrecta.
(Bones pràctiques » Copiar i enganxar)

2

» En aquest apartat es barregen tres tipus d’informació diferents: la presentació, un objectiu general i objectius específics. Cal ordenar-la bé.