300 assistents al I Congrés de Serveis Lingüístics de Territoris de Parla Catalana

Castelló de la Plana, Barcelona, Palma.- 16/07/2009.- 300 persones assisteixen al I Congrés de Serveis Lingüístics de Territoris de Parla Catalana que té lloc avui i demà, 17 de juliol, a l’Auditori Palau de Congresos de Girona (vegeu videos del congrés). L’acte inaugural ha comptat amb la presència d’Anna Pagans, alcaldessa de Girona, Jaume Roure, tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Perpinyà; Joaquim M. Puigvert, vicerector de Relacions Institucionals, Societat i Cultura de la Universitat de Girona; Joan Sans, director de Promoció Cultural i Política Lingüística del Ministeri d’Educació i Cultura del Govern d’Andorra; Bernat Joan, secretari de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya i Enric Vilert, president de la Diputació de Girona. En representació de la Xarxa Vives ha assistit Ignasi Casadesús, secretari executiu.

En l’acte inaugural, el secretari de la XVU ha dit que aquest primer Congrés de Serveis Lingüístics dels Territoris de Parla Catalana és una magnífica oportunitat per intercanviar experiències i per obrir nous camins que ens ajuden a avançar en la promoció del català. Ignasi Casadesús ha explicat que «actualment, a més de la Comissió Tècnica de Llengua, la Xarxa Vives treballa també en aquest àmbit mitjançant la Comissió de Política Lingüística. Totes les universitats aporten les seues experiències a aquestes comissions, que es nodreixen del bagatge dels serveis lingüístics universitaris. Uns serveis que mostren una gran vitalitat i una important dosi de creativitat en la seua tasca quotidiana». L’acte ha sigut tan ben rebut entre tots els assistents, que Perpinyà s’ha oferit a acollir el proper congrés de Serveis Lingüístics. Entre els participants s’ha fet referència a la crònica de Ramon Muntaner i la metàfora de la mata de jonc: «I si algú em demana: «En Muntaner, qui és l’exemple de la mata de jonc?», jo li respondré que la mata de jonc té una força que, si tota la mata lligueu ben fort amb una corda, i tota la voleu arrencar ensems, us dic que deu homes, per molt que estirin, no l’arrencaran, encara que alguns més s’hi posessin; i , si en traieu la corda, de jonc en jonc l’arrencarà tota una minyó de vuit anys, que ni un jonc no hi quedarà».

La Xarxa Vives d’Universitats col·labora en l’organització d’aquest congrés, que té com a objectiu exposar, informar i mostrar tots els avenços empresos dins el context multilingüe en què es troba el català en el món de les tecnologies de la informació i la comunicació i en els plans d’acolliment lingüístic de persones nouvingudes. A aquest fi, es plantegen dos eixos temàtics de treball: «el multilingüisme i les tecnologies de la informació i la comunicació: l’aprofitament de les TIC als serveis lingüístics» que es tractarà en la jornada d’avui, i «el multilingüisme i la societat: l’acolliment lingüístic» que es desenvoluparà en la jornada del dia 17. El Congrés finalitzarà amb el lliurament dels primers Premis Convit, un reconeixement al treball realitzat per persones que han destacat per la seva trajectòria de treball i dedicació al foment de la llengua i la cultura catalanes.

La Xarxa Vives és una associació d’universitats sense ànim de lucre que potencia les relacions entre les institucions universitàries de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord i Andorra i també d’altres territoris amb vincles geogràfics, històrics, culturals i lingüístics comuns, per tal de crear un espai universitari que permeta coordinar la docència, la recerca i les activitats culturals i potenciar la utilització i la normalització de la llengua pròpia.