Llengua

Llengua

La unitat lingüística és el principal valor fundacional sobre el que es va crear la Xarxa Vives i ja des de l’inici es dota d’una Comissió de Llengua que ha desenvolupat de manera continuada la seua tasca de coordinació, intercanvi, formació i projecció de la llengua.

La Xarxa Vives ha estat pionera a desenvolupar d’un pla de política lingüística propi, consensuat per 22 universitats d’un mateix domini lingüístic de 4 estats, que incorpora criteris generals en matèria de llengua, aplicables a tots els àmbits de la universitat, i que vetllen per la normalització, el multilingüisme, la coordinació d’accions i la promoció del català a través de més de 60 línies de treball cada any. També s’impulsen accions per potenciar les relacions entre les principals entitats lingüístiques i la interlocució i mediació entre aquestes, les universitats i les entitats governamentals en matèria de política lingüística.

En el marc del Pla de Política Lingüística de la Xarxa Vives, les universitats posen a disposició dels usuaris diferents recursos d’utilitat en llengua catalana, en format obert i en línia.

Ajuts per a la coedició de llibres científics en català

El programa d’ajuts per a la coedició de llibres científics en català és una iniciativa conjunta dels serveis lingüístics i dels serveis de publicacions i editorials de les 22 universitats de la Xarca Vives. El programa té com a objectiu incentivar la creació i permetre el reconeixement i la visibilitat de la qualitat dels llibres editats per les universitats de la Xarxa Vives, no només entre el professorat, els investigadors i les agències d’avaluació sinó també a la societat en general.

En la convocatòria del programa d’ajuts a les coedicions científiques en català del 2019, han rebut el suport de la Xarxa Vives les següents obres:

  • Accessibilitat i traducció audiovisual, d’Anna Matamala (col·lecció Biblioteca de Traducció i Interpretació). Obra coeditada per Eumo editorial, Publicacions Universitat d’Alacant, el Servei de Publicacions de la Universitat Autònoma de Barcelona, el Servei de Comunicació i Publicacions de la Universitat Jaume I i Publicacions de la UPF.
Accessibilitat i traducció audiovisual
  • Sant Climent de Taüll i la Vall de Boí, de Milagros Guardia i Immaculada Lorés (col·lecció Memoria Artium). Obra coeditada per Publicacions i Edicions de la Universitat de Barcelona, el Servei de Publicacions de la Universitat Autònoma de Barcelona, el Servei de Publicacions de la Universitat de Girona, Edicions i Publicacions de la Universitat de Lleida, Iniciativa Digital Politècnica de la UPC i Publicacions URV. Publicació pevista durant els propers mesos.
Sant Climent de Taüll i la Vall de Boí. Ajuts Xarxa Vives
Logotip ODS

El 2015, l’ONU va aprovar l’Agenda 2030 sobre el Desenvolupament Sostenible, una oportunitat perquè els països i les seues societats emprenguen un nou camí amb el qual millorar la vida de tots, sense deixar ningú enrere. L’Agenda compta amb 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), a través dels quals es proposa abordar els grans reptes globals.

El programa de Llengua de la Xarxa Vives d’Universitats contribueix als ODS:

ODS 1
ODS 4
ODS 5
ODS 10
ODS 11
ODS 16

Notícies relacionades amb el programa de Llengua