Cultura

Cultura

En el marc del programa de Cultura s’analitzen estratègies de promoció de la participació de la comunitat universitària en les activitats culturals i s’impulsen esdeveniments culturals conjunts.

Carta d'Universitats i Cultura

Carta Universitats Cultura - Política Universitària

La Carta d’Universitats i Cultura presenta un marc comú de referència per a l’establiment d’estratègies en la política cultural de les universitats. El document, referendat pel Consell General de la Xarxa Vives, és el resultat d’un procés col·laboratiu d’anàlisi, reflexió i debat al voltant de la dimensió cultural de les universitats, en què han participat més de seixanta expertes i experts que desenvolupen la seua tasca als òrgans de govern universitaris i als equips responsables de la gestió d’aquest àmbit. La premissa que ha acompanyat el projecte en totes les fases ha estat entendre la cultura com una funció irrenunciable de les universitats, de servei públic, com ho són la docència i la investigació.

La Carta d’Universitats i Cultura té una vocació pionera i de lideratge, que pretén cimentar les decisions que donaran resposta als reptes que planteja la cultura a les universitats del segle XXI. Representa el desenvolupament al més alt nivell d’una estratègia comuna que ens permeta conduir el debat sobre la gestió i el paper de la cultura universitària a l’espai europeu d’educació superior.

El document s’estructura, principalment, en cinc blocs:

  • Antecedents
  • La dimensió cultural de la Universitat
  • Principis orientadors
  • Àmbits d’actuació
  • Implementació

Biennal de Teatre Universitari

La Biennal de Teatre Universitari de la Xarxa Vives és una mostra interuniversitària i itinerant, oberta al públic, que es desenvolupa sota el format d’una marató d’actuacions on cada universitat participant representa una obra de no més de 50 minuts. El format de marató permet al públic assistent gaudir d’una variada oferta teatral durant una mateixa jornada. A més, la Biennal facilita que els grups de teatre universitaris compartisquen coneixements, experiències i es formen a través de diferents tallers i cursos que s’organitzen en el marc de l’activitat. La primera edició va tindre lloc el 4 de juliol de 2018 al Centre Cultural La Nau de la Universitat de València. Enguany celebrem la segona edició de la Biennal de Teatre Universitari, que tindrà lloc a la Universitat d’Alacant els dies 2 i 3 de juny de 2022.

 

Biennal 2022 mitja

Galeria d'imatges de la primera edició

Concert de Sant Joan ''Música de poetes''

El Concert de Sant Joan “Música de poetes” és una iniciativa que naix com una mostra d’agraïment a tota la comunitat universitària per l’esforç realitzat durant la crisi sanitària provocada per la Covid-19. Amb aquest concert, les universitats de la Xarxa Vives reivindiquen el paper de la cultura a la Universitat i es reafirmem en que només des de l’educació, la ciència i la cultura es pot donar una resposta als reptes que s’afronten col·lectivament.

El 23 de juny de 2020, des de les 11:30 h, el concert de Sant Joan “Música de poetes” va reunir a cantautors catalans, valencians, balears i andorrans, que interpretaren en directe a Instagram les seues versions preferides de la poesia en català musicada.

Logotip ODS

El 2015, l’ONU va aprovar l’Agenda 2030 sobre el Desenvolupament Sostenible, una oportunitat perquè els països i les seues societats emprenguen un nou camí amb el qual millorar la vida de tots, sense deixar ningú enrere. L’Agenda compta amb 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), a través dels quals es proposa abordar els grans reptes globals.

El programa de Cultura de la Xarxa Vives d’Universitats contribueix als ODS:

ODS 4
ODS 16

El desenvolupament del programa de Cultura correspon a:

Comissió de Cultura Grup de Treball de Gestió Cultural

Notícies relacionades amb el programa de Cultura