Cultura

Cultura

En el marc del programa de Cultura s’analitzen estratègies de promoció de la participació de la comunitat universitària en les activitats culturals i s’impulsen esdeveniments culturals conjunts.

Carta d'Universitats i Cultura

Carta Universitats Cultura - Política Universitària

La Carta d’Universitats i Cultura presenta un marc comú de referència per a l’establiment d’estratègies en la política cultural de les universitats. El document, referendat pel Consell General de la Xarxa Vives, és el resultat d’un procés col·laboratiu d’anàlisi, reflexió i debat al voltant de la dimensió cultural de les universitats, en què han participat més de seixanta expertes i experts que desenvolupen la seua tasca als òrgans de govern universitaris i als equips responsables de la gestió d’aquest àmbit. La premissa que ha acompanyat el projecte en totes les fases ha estat entendre la cultura com una funció irrenunciable de les universitats, de servei públic, com ho són la docència i la investigació.

La Carta d’Universitats i Cultura té una vocació pionera i de lideratge, que pretén cimentar les decisions que donaran resposta als reptes que planteja la cultura a les universitats del segle XXI. Representa el desenvolupament al més alt nivell d’una estratègia comuna que ens permeta conduir el debat sobre la gestió i el paper de la cultura universitària a l’espai europeu d’educació superior.

El document s’estructura, principalment, en cinc blocs:

  • Antecedents
  • La dimensió cultural de la Universitat
  • Principis orientadors
  • Àmbits d’actuació
  • Implementació

Biennal de Teatre Universitari

La Biennal de Teatre Universitari de la Xarxa Vives és una mostra interuniversitària i itinerant, oberta al públic, que es desenvolupa sota el format d’una marató d’actuacions on cada universitat participant representa una obra de no més de 50 minuts.

El format de marató permet al públic assistent gaudir d’una variada oferta teatral durant una mateixa jornada. A més, la Biennal facilita que els grups de teatre universitaris compartisquen coneixements, experiències i es formen a través de diferents tallers i cursos que s’organitzen en el marc de l’activitat.

La tercera edició de la Biennal de Teatre Universitari tindrà lloc del 22 al 23 de maig de 2024 a l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria Industrial de Barcelona (ETSEIB) de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC).

Lletres Compartides a la Uni · Club de Lectura Interuniversitari

Presentació

La Xarxa Vives d’Universitats i la Institució de les Lletres Catalanes han organitzat el Club de Lectura Interuniversitari Lletres Compartides a la Uni.

Lletres Compartides és un programa nascut de la necessitat d’apropar els escriptors de tot el domini lingüístic als lectors que encara no els han llegit i posar-los en relació amb el sector de la creació i la promoció literàries dels altres territoris. Es tracta d’un projecte pensat a llarg termini que permeti consolidar un espai literari comú entre els diversos territoris de parla catalana. La Institució de les Lletres Catalanes, l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, la Fundació Mallorca Literària, el Consell Insular de Menorca, l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana (AELC), la Casa de la Generalitat a Perpinyà i l’Oficina Pública de la Llengua Catalana són les entitats promotores de la iniciativa.

El programa interuniversitari ha volgut apropar tres autors dels diferents territoris al públic universitari. Per fer-ho, en la darrera edició es van idear tres sessions virtuals, a tall de presentacions literàries, que van transcórrer del 26 d’octubre al 23 de novembre de 2023.

Calendari

  • Dijous 26 d’octubre de 2023. La cantautora Anna Andreu va conversar amb Àngel Terron, autor del llibre El jardí de les mèrleres (Lleonard Muntaner Editor).
  • Dijous 9 de novembre de 2023. El cantautor Cesk Freixas va conversar amb Roser Cabré-Verdiell, autora del llibre AIOUA (Males Herbes).
  • Dijous 23 de novembre de 2023. El músic Xavi Sarrià va conversar amb Raquel Ricart, autor del llibre El dit de Déu (Edicions Proa).

Les presentacions es van dur a terme a les 19 h a través de l’aplicació Zoom.

Organitza:
Institució Lletres Catalanes ILC
Una iniciativa de:
Institució Lletres Catalanes ILC
Fundació Mallorca Literària
Consell Insular de Menorca
UPC Arts
Logotip ODS

El 2015, l’ONU va aprovar l’Agenda 2030 sobre el Desenvolupament Sostenible, una oportunitat perquè els països i les seues societats emprenguen un nou camí amb el qual millorar la vida de tots, sense deixar ningú enrere. L’Agenda compta amb 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), a través dels quals es proposa abordar els grans reptes globals.

El programa de Cultura de la Xarxa Vives d’Universitats contribueix als ODS:

ODS 4
ODS 16

Edicions anteriors

Edicions anteriors:

  • 2a Biennal de Teatre Universitari: 2 i 3 de juny de 2022, Paranimf de la Universitat d’Alacant (UA).
  • 1a Biennal de Teatre Universitari: 4 de juliol de 2018, Centre Cultural La Nau de la Universitat de València (UV).

 

 

El desenvolupament del programa de Cultura correspon a:

Comissió de Cultura Grup de Treball de Gestió Cultural

Notícies relacionades amb el programa de Cultura