Gandia acull la inauguració del curs 2009-2010 dels estudis en llengua catalana a les universitats de l’exterior

Gandia, Barcelona, Palma.- 07/09/2009.- El Saló Corones del Palau Ducal dels Borja de Gandia (La Safor) ha acollit avui l’acte inaugural del curs 2009 – 2010 dels estudis en llengua catalana a les universitats de l’exterior, organitzat per la Xarxa Vives d’Universitats i l’Institut Ramon Llull. Més d’un centenar d’acadèmics i estudiants de més de 15 països d’arreu del món s’han desplaçat a Gandia per l’ocasió. L’acte ha estat transmès en directe a través del web www.uv.es (vegeu video).

En la seua lliçó inaugural, sota el títol «Ausiàs March i nosaltres», Robert Archer, catedràtic del King’s College de Londres, ha destacat que el poeta “va iniciar sis segles de poesia en llengua catalana». Archer considera que March manté la seua vigència «perquè diu, d’una manera insòlita i impactant, coses que encara ens importen en les nostres vides».

En l’acte, que ha comptat amb la participació de l’alcalde de Gandia, José Manuel Orengo, el president de la Xarxa Vives i rector de la Universitat de València, Francisco Tomás, s’ha felicitat per la potencialitat de la llengua com «ambaixadora de la nostra cultura, una cultura oberta i sense fronteres». Tomás ha recordat que les universitats dels territoris de parla catalana desenvolupen una tasca considerable de promoció de la llengua, que es posa a l’abast de tots.

Al seu torn, Josep Bargalló, director de l’Institut Ramon Llull, ha mostrat la seua satisfacció per «la diversitat de la nostra realitat cultural, dels nostres accents, des d’una de les cultures europees més importants, ahir i avui». A més, Bargalló ha destacat la fructífera col·laboració entre l’Institut i la Xarxa Vives durant els últims anys.

Durant l’acte, Andreu Bosch, director de l’Àrea de Llengua i Universitats de l’IRL, ha presentat la memòria de la docència d’estudis catalans del curs 2008 – 2009 de l’Institut. D’altra banda, Ignasi Casadesús, secretari executiu de la Xarxa Vives, ha llegit la memòria del curs 2008 – 2009 de la Xarxa.

Molts dels assistents a la jornada participen a les XXIII Jornades internacionals per a professors de català, organitzades per l’Institut Ramon Llull i la Xarxa Vives, que es desenvolupen a Gandia fins el proper dijous 10 de setembre.