Cultur Pro, un projecte transfronterer de llengua i cultura professional

Castelló de la Plana, Barcelona, Palma.- 28/10/2009.- La Universitat de Girona (UdG) ha acollit hui dimecres la presentació de Cultur Pro, un projecte de formació adreçat a professionals per tal de reforçar la integració transfronterera i fomentar la mobilitat interregional. El projecte s’emmarca en el Programa Espanya-França-Andorra de Cooperació Territorial Europea i està impulsat per la Universitat de Girona (cap de files), la Universitat d’Andorra, la Universitat de Lleida, la Universitat de Perpinyà Via Domitia i la Xarxa Vives d’Universitats. Les accions se centren en cursos de llengua i cultura professional francesa i catalana i mòduls audiovisuals i virtuals de cultura professional adreçats a professionals, per tal de fomentar i impulsar la seva mobilitat

Cultur Pro és una eina per al desenvolupament territorial integrat, mitjançant la cooperació i l’intercanvi d’experiències interregionals. Consisteix en accions que contemplen la formació presencial a tots dos costats dels Pirineus.

L’objectiu general és impulsar la difusió del projecte transfronterer com a definitori d’una nova organització socioterritorial en el marc europeu. A més, existeixen els objectius estratègics següents:

  • Fomentar l’harmonització de l’oferta de formació i d’aprenentatge als dos costats de les fronteres franco-espanyola, franco-andorrana i andorrano-espanyola.
  • Configurar una oferta de formació transfronterera complementària als sistemes de formació preexistents i afavorir el desenvolupament d’una formació professional transfronterera.
  • Millorar la mobilitat dels estudiants, dels formadors i dels titulats universitaris, així com l’ensenyament universitari semipresencial.
  • Mostrar l’avantatge competitiu dels espais plurilingües en l’àmbit laboral.

El projecte, que s’inicia el 2009 i finalitzarà l’any 2012, està finançat pels fons FEDER de la Unió Europea a través dels Programes Operatius de Cooperació Territorial Espanya-França-Andorra 2007-2013. Cultur Pro es va impulsar des de la Xarxa Universitària Pirineus Mediterrània (XUPM), integrada per les universitats de la Xarxa Vives i nou institucions universitàries més dels territoris de l’Euroregió Pirineus Mediterrània.