Un llibre analitza el tractament periodístic de la Concòrdia Civil algeriana

Castelló de la Plana, Barcelona, Palma.- 06/11/2009.- La Universitat de Barcelona UB ha acollit l’acte de presentació i la conferència sobre el llibre La Concòrdia Civil algeriana a través de la premsa espanyola: El País i La Vanguàrdia. L’obra ha estat publicada conjuntament entre la Fundació de Solidaritat de la UB i l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament i ha esdevingut una realitat gràcies al treball de professors de l’Université d’Oran i la Universitat de Barcelona. L’acte va tenir lloc dimarts, 3 de novembre, a la Facultat de Dret de la UB i s’emmarca en l’acció «Els mitjans de comunicació i la visió de l’altre» del Projecte «Sensibilització i difusió del coneixement» del Programa Algèria Universitats (PAU).En l’acte de presentació van participar Jaume Saura, professor de Dret Internacional Públic de la UB, Ismet Terki Hassaine, professor d’Història de l’Université d’Oran i responsable de l’acció a la universitat algeriana i Farida Boukra, autora de l’obra. El llibre mostra com en l’àmbit de la informació internacional, la velocitat de l’actualitat posterga l’anàlisi de la situació de molts països. En aquest sentit, s’introdueix el conflicte dels anys 90 d’Algèria i s’analitza exhaustivament com es va reflectir en la producció periodística de El País i La Vanguàrdia, entre 1999 i 2004, la Concòrdia Civil algeriana, amnistia que va permetre la resolució del conflicte. Aquesta obra continua l’estudi d’un llibre anterior La década negra argelina a través de la prensa española centrat exclusivament en l’anàlisi del conflicte algerià dels anys 90 i el ressò que va tindre als rotatius espanyols.

Durant la conferència, el professor Ismet Terki va explicar que el llibre permet comprendre la realitat d’Algèria, objectiu que enllaça amb el PAU, en què s’emmarca aquest treball. A continuació, Farida Boukra, autora del llibre, va explicar que «la Concòrdia tot i tindre moltes contradiccions, va esdevenir una forma de posar fi a huit anys de conflicte i més de 100.000 morts». En opinió de Toni Jiménez, de la Fundació Solidaritat de la UB i responsable de l’acció a la UB, el llibre esdevé una publicació interessant per tothom que vulga conèixer la realitat d’Algèria, però resulta especialment útil com a material de sensibilització per a estudiants universitaris. El professor Jiménez ha valorat com «molt positiva» l’experiència en la col•laboració amb la universitat algeriana..

El PAU és un programa de cooperació al desenvolupament basat en el treball conjunt entre dues xarxes universitàries mediterrànies, la Xarxa Vives d’Universitats i la Conferència Regional d’Universitats de l’Oest d’Algèria (CRUO). L’objectiu específic del PAU és construir i consolidar un marc de relacions on s’estructuren diferents accions i relacions que promoguen la recerca, la docència, la sensibilització i la difusió del coneixement aplicat al desenvolupament entre les 20 universitats de la Xarxa Vives d’Universitats i les 16 institucions d’educació superior de la Conferència Regional d’Universitats de l’Oest (CRUO) d’Algèria.