L’exposició itinerant «Algèria, un país també denominat Al-Jaza’ir» finalitza el seu recorregut amb més de 33.000 visites

Castelló de la Plana, Barcelona, Palma.- 02/12/2009.- Més de 33.000 persones han visitat l’exposició itinerant «Algèria, un país també denominat Al-Jaza’ir». L’exposició va iniciar el seu recorregut per les universitats dels territoris de parla catalana en juny de 2008 i des d’aleshores s’ha exposat a les universitats de les Illes Balears, Barcelona, Lleidaa, Alacant, Autònoma de Barcelona, Jaume I, Perpinyà Via Domitia, Politècnica de Catalunya, Pompeu Fabra, Politècnica de València, Rovira i Virgili, Girona, Andorra, Vic i València. Al llarg del seu recorregut itinerant per tot l’àmbit territorial de la Xarxa Vives, amb l’exposició s’han realitzat activitats paral•leles, cicles de conferències i jornades.Vegeu el calendari de rotació de l’exposició El darrer més d’octubre, la Universitat de València va acollir la darrera mostra que va donar per finalitzat el recorregut de l’exposició. Entre altres objectius, l’exposició (consulteu ací el PDF) ha donat a conèixer la realitat algeriana als territoris de la Xarxa Vives, normalitzant la imatge d’aquest país veí i trencant estereotips i estigmes. Amb la mostra, també s’han mostrat la tradició d’unes relacions seculars entre els dos àmbits i s’ha destacat la importància de les relacions de cooperació interuniversitària. L’exposició s’ha articulat en cinc seccions: marc històric, perfil del país, processos migratoris, identitat i alteritat i, finalment, les universitats i la cooperació amb Algèria. Els comissaris de l’exposició han estat la catedràtica d’Història Contemporània Isabel Moll i el professor d’Antropologia Social Alexandre Miquel, tots dos de la Universitat de les Illes Balears. A més, s’ha editat un catàleg que ha comptat, entre altres, amb la col•laboració de la rectora de la Universitat de les Illes Balears, Montserrat Casas, i del president de la CRUO, Abdelbaki Benziane, director de l’École Normale Supérieure d’Enseignement Technique (ENSET) d’Orà.

La Comissió de Solidaritat i Cooperació Internacional de la Xarxa ha estat la responsable d’aquesta iniciativa que s’emmarca al Programa Algèria Universitats, constituït l’any 2007 per la Xarxa Vives i la Conferència Regional d’Universitats de l’Oest (CRUO) d’Algèria.