Jornada sobre aigua i paisatges fluvials a la Universitat Rovira i Virgili

Castelló de la Plana, Tarragona, Palma.- 18/12/2009.- El Campus de les Terres de l’Ebre de la Universitat Rovira i Virgili ha acollit avui una jornada sobre aigua i paisatges fluvials, impulsada per la Xarxa Vives d’Universitats.

Azael Fabregat, director del Campus de les Terres de l’Ebre de la URV ha estat l’encarregat d’inaugurar la jornada (vegeu el programa). Seguidament, Santiago Fernández, professor de Geografia de la Universidad Carlos III de Madrid ha exposat la ponència «Los paisajes del agua». A continuació, Jorge Olcina, catedràtic de Geografia de la Universitat d’Alacant, ha parlat sobre la directiva de l’aigua de la Unió Europea i les seues repercusions en el paisatge. El professor de Biologia de la Universitat de les Illes Balears, Antoni Martínez, ha tancat el torn de ponències amb «Serveis ecosistèmics i restauració dels torrents. La problemàtica a Mallorca».

En finalitzar les ponències, Sergi Saladié, professor del Departament de Geografia de la Universitat Rovira i Virgili ha presentat el Catàleg del paisatge de les Terres de l’Ebre. L’acte ha finalitzat amb un col·loqui sobre la preparació d’un Congrès Internacional sobre Territoris Fluvials.

La jornada s’ha desenvolupat en el marc del Fòrum Permanent de l’Aigua constituït per les 20 universitats de la Xarxa Vives el 17 de juny de 2008. Anteriorment, els dies 18 i 19 de maig de 2006, la Xarxa i l’Institut Interuniversitari de Desenvolupament Local (Universitat Jaume I – Universitat de València) van organitzar el seminari «Recursos hídrics a l’euroregió Pirineus-Mediterrània». L’objectiu del Fòrum Permanent de l’Aigua és avaluar aspectes diversos sobre la situació de la gestió de l’aigua en les diferents unitats territorials que componen l’esmentada euroregió i en altres regions properes, i analitzar les dinàmiques de la seua integració en l’ordenació del territori.