Joan Viñas, rector de la Universitat de Lleida, nou president de la Xarxa Vives d’Universitats

Castelló de la Plana, Barcelona, Palma.- 15/01/2010.- El Consell Generalde la Xarxa Vives d’Universitats s’ha reunit avui a la Universitat de València (UV) per elegir president el rector de la Universitat de Lleida, Joan Viñas i Salas, en haver-se complit el semestre de presidència del rector de la UV, Francisco Tomás Vert. Entre altres qüestions, en la reunió s’ha tractat la posada en marxa per al curs acadèmic 2010-11 d’un programa específic d’ajuts a la mobilitat per a cursar màsters a les universitats de la Xarxa. Els rectors han recolzat també la participació de la Xarxa a la fira internacional de llengües Expolangues de París (del 3 al 6 de febrer), juntament amb l’Institut Ramon Llull. Finalment, el Consell General de la Xarxa s’ha adherit a la Iniciativa Legislativa Popular Televisió sense fronteres, impulsada per Acció Cultural del País Valencià. Durant el semestre de presidència de la UV, la Xarxa Vives ha desenvolupat entre altres activitats el XXI Debat Universitari (Universitat Autònoma de Barcelona, 2 d’octubre), la trobada dels síndics de greuges i defensors universitaris de la Xarxa Vives (Universitat de València, 10 de juliol) i la inauguració del curs dels estudis en llengua catalana a les universitats de l’exterior (Universitat de València, 7 de setembre). Finalment, s’ha celebrat el desè aniversari de la Biblioteca Virtual Joan Lluís Vives (Universitat d’Alacant, 27 de novembre).

Entre els objectius que el nou president s’ha fixat en aquest mandat, figuren l’ampliació de la Xarxa amb la incorporació de noves universitats i la potenciació de la seua projecció internacional. En aquest sentit, s’estretiran relacions amb l’Institut Ramon Llull, l’Associació d’Universitats Europees (EUA) i el Govern andorrà.

El nou president de la Xarxa Vives, Joan Viñas i Salas (Mataró, 1950) és rector de la Universitat de Lleida des de 2003. Catedràtic de Cirurgia, és autor d’una norantena de treballs publicats en revistes nacionals i internacionals. Així mateix, ha realitzat estades de formació i recerca en centres mèdics i universitats de prestigi internacional, com ara la Clínica Mayo i la Universitat de Minessota (EUA) o el St. Mark’s Hospital de Londres, entre altres. És també membre numerari de la Reial Acadèmia de Medicina de Catalunya i avaluador de la Comissió Avaluadora de Projectes del Fons d’Investigacions Sanitàries (FIS) del Ministeri de Sanitat i Política Social i de la comunitat autònoma d’Andalusia. Amb una intensa activitat professional com a metge cirurgià, ha exercit de cap de la secció de Cirurgia, al llarg de més de 25 anys, a l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida. Impulsor de l’Associació AntiSida de Lleida i fundador del Comitè d’Ètica i Investigació Clínica de la Regió Sanitària de Lleida, actualment és membre del Comitè d’Ètica Assistencial de l’Hospital Arnau de Vilanova.

El Consell General és l’òrgan suprem de govern de la Xarxa Vives, l’associació de les universitats de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord i Andorra i també d’altres territoris amb vincles geogràfics, històrics, culturals i lingüístics comuns, per tal de crear un espai universitari que permeta coordinar la docència, la recerca i les activitats culturals i potenciar la utilització i la normalització de la llengua pròpia.