10 universitats participaran a la VI Lliga de Debat Universitari

Castelló de la Plana, Barcelona, Palma.- 12/03/2010.- La Universitat de Lleida acollirà enguany la sisena edició de la Lliga de Debat Universitari de la Xarxa Vives, que tindrà lloc del 26 al 30 d’abril. 10 equips d’estudiants universitaris debatran sobre el tema «Si volem la pau, cal estar preparat per a la guerra?».

Les universitats que han confirmat la participació a la VI Lliga són la Universitat Autònoma de Barcelona, la Universitat d’Alacant, la Universitat de Barcelona, la Universitat de Lleida, la Universitat Internacional de Catalunya, la Universitat Miguel Hernández d’Elx, la Universitat Oberta de Catalunya, la Universitat Politècnica de Catalunya, la Universitat Politècnica de València i la Universitat Pompeu Fabra. Els equips estan formats per un màxim de 5 persones (2 oradors, 2 investigadors i un reserva) i un capità o portaveu qui els representa. Fins uns minuts abans de començar l’enfrontament, els equips no coneixeran quina posició han de defensar, a favor o en contra. En acabar cada debat, un equip de jutges, professionals de diferents àmbits del coneixement, decidirà quina argumentació s’ha realitzat amb el màxim rigor i de la forma més convincent.

Com a novetat, enguany s’ha convidat a visitar la competició l’equip guanyador de la primera edició de la Lliga de Debat d’instituts d’ESO de la comarca de L’Alacantí, organitzada per La Cívica-Escola Valenciana, que ha comptat amb la col·laboració de la Xarxa Vives. Aquesta competició es basa en el model establert per a la competició universitària. L’equip guanyador ha estat el representant de l’institut de Mutxamel.

La Lliga de Debat té com objectiu fomentar l’ús de la paraula entre l’estudiantat sota el format d’un enfrontament dialèctic entre diversos equips, en el qual s’haurà de defensar una posició a favor o en contra sobre un tema d’actualitat, i on es valoraran capacitats com el treball en equip, la solidesa de les argumentacions, la fluïdesa en la intervenció, i la correcció tant semàntica com formal.