UA, UPC, UdL i UAB, semifinalistes de la VI Lliga de Debat Universitari

Castelló de la Plana, Lleida, Palma.- 29-04-2010.- La VI Lliga de Debat Universitari de la Xarxa Vives arriba al seu punt culminant. La competició finalitzarà demà divendres a la Universitat de Lleida amb les semifinals i la final. Aquesta vesprada han finalitzat les eliminatòries, i els quatre equips que es disputaran les dos places de la final seran les universitats d’Alacant, Politècnica de Catalunya, Lleida i Autònoma de Barcelona. El premi per a l’equip guanyador de la Lliga és de 2.500 euros, mentre que l’equip finalista rep 1.200 euros. El jurat de la final estarà presidit pel president de la Xarxa Vives i rector de la Universitat de Lleida, Joan Viñas. També formaran part del jurat el director de la Casa de les Llengües-Linguamón, Antoni Mir; el periodista i ex director de «La Vanguardia», Lluís Foix, i l’escriptora Rosa Fabregat.

La sisena edició de la competició, organitzada per la Xarxa Vives, es desenvolupa des de dilluns 26 fins demà divendres 30 d’abril a la Universitat de Lleida, amb la participació d’equips de 10 universitats. «Si volem la pau, cal estar preparat per a la guerra?» ha estat el tema de debat d’aquesta edició. Tots els debats de la competició es poden veure ací, en directe o ací, en diferit. A més, l’evolució dels resultats provisionals es pot seguir també en temps real a través d’aquest web. Vegeu els horaris de la competició.

Entre els membres del jurat de les eliminatòries i de les semifinals figuren els enginyers Carmel Mòdol i Josep M. Alba, a més de José Joaquín Parra, Assumpta Costafreda, Angelina Escolies i Glòria Peret del camp de l’ensenyament; i els metges Bonaventura Lladonosa, Joan Gausi i Gabriel Alonso. Els caps de jutges són la metgessa Anna Albó i el periodista Pere Miquel Campos.

La competició té l’objectiu de fomentar l’ús de la paraula entre l’estudiantat de les 20 universitats que en formen part, a través de l’enfrontament dialèctic entre diversos equips en el qual s’ha de defensar una posició a favor o en contra sobre el tema proposat. Els debats s’han desenvolupat a la Sala Víctor Siurana del Rectorat la Universitat de Lleida. Els equips inscrits en aquesta edició han correspost a les universitats d’Alacant, Autònoma de Barcelona, Barcelona, Lleida, Internacional de Catalunya, Miguel Hernández d’Elx, Oberta de Catalunya, Politècnica de Catalunya, Politècnica de València i Pompeu Fabra.

Els jutges de cada debat valoren capacitats com ara el treball en equip, la solidesa de les argumentacions, la fluïdesa en la intervenció, i la correcció tant semàntica com formal. Cada universitat pot inscriure un equip participant, format per un màxim de 5 persones i representat per un capità o portaveu, que actua com a intermediari amb l’organització i l’equip de jutges.