La regió Vives aplega més de la meitat de patents universitàries de l’Estat espanyol

Castelló de la Plana, Lleida, Palma.- 04-05-2010.- El president de la Xarxa Vives i rector de la Universitat de Lleida (UdL) ha presentat avui a València les dades d’un informe sobre l’impacte socioeconòmic de les universitats a la societat, segons el qual les universitats dels territoris de parla catalana apleguen més de la meitat de patents universitàries de l’Estat espanyol. Joan Viñas (vegeu vídeo) ha explicat que l’any 2008, el 54,67% de les patents en explotació per la universitat espanyola corresponia a la regió Vives.

Així mateix, durant la seua intervenció a l’acte pel reconeixement europeu de l’Arc Mediterrani, organitzat per l’ Institut d’Economia i Empresa Ignasi Villalonga (IIVEE) al Palau de Congressos de València, Viñas ha assenyalat que la contribució de les universitats de la Xarxa Vives a la producció científica estatal va suposar el 37% del total durant el període 2003-2007.

«Dir universitat és dir futur», ha destacat el president de la Xarxa i rector de la UdL, qui ha afirmat que el futur dels territoris de l’Arc Mediterrani passa per la seua consolidació «com a eix clau en les infraestructures de la Unió Europea, un eix en el qual la universitat ha de tenir un paper protagonista». Viñas ha posat l’accent a parlar sobre la generació de valor afegit per part de les universitats com a motor de desenvolupament. A partir de les dades de l’esmentat informe, encarregat pel Consell General de rectors de la Xarxa, el rector Viñas ha destacat que la despesa per estudiant era l’any 2005 de 8.276 euros a la regió Vives, al voltant de 600 euros per damunt de la mitjana estatal. «El coneixement –ha dit- és la inversió mes segura, però ens cal aprofundir en aquesta línia, per tal d’arribar a la mitjana de l’OCDE, l’espill en què ens hem de mirar per afrontar els reptes que tenim al davant».

En l’àmbit de la recerca, Joan Viñas ha destacat que un 28% dels investigadors actuals a Espanya treballa a l’espai Euram, que compta amb una ràtio «clarament superior a la mitjana estatal». El president de la Xarxa Vives ha suggerit la necessitat de superar l’actual estancament del a inversió en recerca i desenvolupament: «si volem ser una regió competitiva en l’entorn europeu –ha afirmat- hem de ser capaços d’aprofitar la nostra situació de partida i no creure que és una estació d’arribada. Cal situar la recerca al bell mig de l’escenari de les prioritats, perquè tota inversió en aquest àmbit paga la pena».