La UPVD acull la presentació del programa Interreg Cultur Pro»

Perpinyà, Girona, Lleida.- 17-05-2010.-La Universitat de Perpinyà Via Domitia ha acollit avui dilluns la presentació del programa Cultur Pro, un programa de formació adreçat a professionals per reforçar la integració transfronterera i fomentar la mobilitat interregional. El projecte s’emmarca en el Programa Espanya-França-Andorra de Cooperació Territorial Europea i està impulsat per la Universitat de Girona (cap de files), la Universitat de Perpinyà Via Domitia, la Universitat de Lleida i la Xarxa Vives d’Universitats. En la presentació han participat el rector de la Universitat de Perpinyà Via Domitia, Jean Benkhelil i l’adjunt de cooperació i de serveis culturals de l’ambaixada de França a Barcelona, Alain Sarragosse entre altres.

El programa Cultur Pro se centra en la realització de cursos de llengua i cultura professional francesa i catalana i mòduls audiovisuals i virtuals de cultura professional adreçats a professionals, per tal de fomentar i impulsar la seua mobilitat. Es tracta d’una eina per al desenvolupament territorial integrat, mitjançant la cooperació i l’intercanvi d’experiències interregionals, i consisteix en accions que contemplen la formació presencial a tots dos costats dels Pirineus.

El rector de la Universitat de Perpinyà Via Domitia, Jean Benkhelil, ha especificat que «aquest projecte, com tants altres, representa el ciment de col•laboracions cada vegada més estretes entre universitats, col•lectivitats territorials i associacions que ha fomentat la creació del Pol de Recerca i d’Ensenyament Superior Transfronterer Pirineus

Mediterrani. Açò ens permet unir-nos i construir junts més enllà de les fronteres».

L’adjunt de cooperació i serveis culturals de l’ambaixada de França, Alain Sarragosse, ha destacat el fet que «aquest pol universitari en construcció constitueix el futur de l’Europa de les regions».

Per la seua banda, Quim Pèlach, cap de files del programa, ha explicat que «aquest projecte naix de la constatació del fet que per assolir el desenvolupament econòmic de l’euroregió, la cultura i la llengua tenen una importància capital, per facilitar les relacions als dos costats de la frontera».

El projecte, que es va iniciar al 2009 i finalitzarà l’any 2012, està finançat pels fons FEDER de la Unió Europea a través dels Programes Operatius de Cooperació Territorial Espanya-França-Andorra 2007-2013 i té com a objectiu definir una nova organització socioterritorial en el marc europeu.