Lleida acull la inauguració del curs 2010-2011 dels estudis catalans a les universitats de l’exterior

La sala Víctor Siurana de la Universitat de Lleida (UdL) ha acollit avui, 20 de setembre de 2010, l’acte inaugural del curs 2010 – 2011 dels estudis en llengua catalana a les universitats de l’exterior, organitzat per la Xarxa Vives d’Universitats i l’Institut Ramon Llull. Prop d’un centenar d’acadèmics i estudiants de països d’arreu del món s’han desplaçat a Lleida per l’ocasió. L’acte ha estat transmès en directe a través dels webs www.udl.cat, www.llull.tv i www.vives.org. Vegeu video.

En la seua lliçó inaugural, sota el títol «Els murs de l’espai sobreïxen de blau. El combat per la bellesa en la poesia de Màrius Torres», Anna Sawicka, professora de la Universitat Jaguellònica de Cracòvia, ha destacat que Torres «va ser un lleidatà universal, poeta de la bellesa amagada en la paraula». Sawicka considera que per al poeta, la llengua «era el seu territori sagrat».

En l’acte, que ha comptat amb la participació del president de la Xarxa Vives i rector de la Universitat de Lleida, Joan Viñas, s’ha felicitat perquè per primer cop, el català s’ha incorporat als cursos intensius de llengua del programa Erasmus, amb finançament de la Unió Europea, d’acord amb una reivindicació de les universitats de la Xarxa Vives. Viñas ha afirmat que «Fets com aquest ens engresquen a continuar treballant des de la convicció que la llengua és la millor ambaixadora de la nostra cultura, una cultura oberta i sense fronteres».

Al seu torn, Josep Bargalló, director de l’Institut Ramon Llull, ha mostrat la seua satisfacció pel fet que l’interès pels estudis catalans al món «està creixent, amb 185 universitats que ofereixen estudis de català en els seus continguts curriculars» i ha apostat per augmentar la qualitat d’aquests estudis. D’altra banda, Bargalló ha destacat la fructífera col•laboració entre l’Institut i la Xarxa Vives durant els últims anys.

Durant l’acte, Andreu Bosch, director de l’Àrea de Llengua i Universitats de l’IRL, ha presentat la memòria de la docència d’estudis catalans del curs 2009 – 2010 de l’Institut. D’altra banda, Ignasi Casadesús, secretari executiu de la Xarxa Vives, ha llegit la memòria del curs 2009 – 2010 de la Xarxa i ha posat l’èmfasi en la internacionalització de les universitats membres, a través d’una important activitat de cooperació amb 1.100 centres d’educació superior de més de 70 estats dels 5 continents.