Universitats franceses i de la Xarxa Vives exploren noves vies de col·laboració

La Universitat de Lleida (UdL) va acollir ahir el I taller internacional universitari del Fòrum Vives, concebut com un punt de trobada entre les universitats de França i de la Xarxa Vives a fi de reforçar les relacions transfrontereres actuals, treballar en àmbits d’interès comú i encetar així nous projectes de manera conjunta.

Joan Viñas, president de la Xarxa Vives i rector de la Universitat de Lleida i Andreu Bosch, director de l’Àrea de Llengua i Universitats de l’Institut Ramon Llull van ser els encarregats d’inaugurar el Taller. Al llarg del matí, es van realitzar més de 15 reunions bilaterals entre universitats d’ambdós costats de la frontera, que han resultat molt útils per reforçar els lligams que ja les uneixen, i treballar conjuntament en múltiples projectes de col·laboració en els àmbits de la docència, de la recerca i de la transferència de coneixement. Les universitats participants en aquestes reunions han estat d’una banda l’Autònoma de Barcelona, Illes Balears , Politècnica de Catalunya, Politècnica de València, Rovira i Virgili , Lleida , Vic i Pompeu Fabra , i d’altra banda, les universitats de Bretagne Sud , Reims Champagne-Ardenne i Rennes 2 Haute Bretagne.

El primer taller internacional universitari del Fòrum Vives té el seu origen en les XXIII Jornades internacionals de professors de català, que van tenir lloc ara fa un any a Gandia, al País Valencià. En aquell moment, en la reunió dels responsables acadèmics i professors de català a l’exterior vinculats a l’Institut Ramon Llull, es va fer una reflexió conjunta sobre la possibilitat d’impulsar trobades bilaterals entre les universitats de diferents estats que tenen docència en català, per tal de detectar interessos comuns i plantejar possibles noves línies de col·laboració que enfortiren els seus lligams.