El futur d’Internet, a la revista BUC

«Volem aconseguir capacitats de transmissió de dades cent vegades més altes que les que ens pot oferir l’ADSL». Ivana Gasulla, investigadora de l’ITEAM de la UPV explica que l’equip en què treballa, que va obtenir recentment un rècord de velocitat de transmissió per fibra òptica, treballa en millorar l’últim tram de la xarxa, aquell que implica directament l’usuari final. En una entrevista publicada al sisè número de la revista BUC. Universitat. Cultura. Llibres, la jove investigadora valenciana constata que actualment «tenim una xarxa troncal de fibra òptica molt bona, però quan arribem a l’usuari s’han de fer pedaços i la velocitat de transmissió es redueix moltíssim». Gasulla assegura que la divulgació de la ciència és una assignatura pendent, «perquè és molt important que la gent sàpiga que s’estan fent avanços ací mateix, al costat de casa seua».

La revista BUC. Universitat. Cultura. Llibres és una eina de les universitats que pretén divulgar la producció cultural i científica universitària, alhora que apropa les novetats editorials de les universitats a la societat. En el seu sisè número, la publicació inclou un reportatge sobre el paper de la dona a la universitat. La revista inclou també una crònica sobre el llibre digital com a paradigma de la tecnologia disruptiva, i un reportatge sobre les ciutats d’Elx i Lleida, a la secció Univerciutats. A la secció Lectures de… fan les seues recomanacions editorials Camilo J. Cela Conde, Emilio Herrera i Salvador Cardús.

Així mateix, aquest número de BUC incorpora un article de reflexions sobre l’edició universitària a càrrec de M. Carme Pinyana, editora de la Universitat Jaume I, així com la fotografia guanyadora del II Premi Xarxa Vives de Fotografia Digital FotoBUC, obra de l’estudiant Andreu Sentí, de la Universitat d’Alacant. Finalment, la secció El racó de Mètode tracta l’Any Internacional de la Biodiversitat.

La revista és editada per la Xarxa Vives d’Universitats amb periodicitat semestral i es distribueix entre el professorat de les universitats membres de la Xarxa i l’alumnat universitari, així com en llibreries dels territoris de la Xarxa. BUC es pot consultar en PDF i té una versió electrònica a la llibreria virtual www.e-buc.com, on està a l’abast del públic tota l’oferta editorial de les universitats.

La Xarxa Vives és una associació d’universitats sense ànim de lucre que potencia les relacions entre les institucions universitàries de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord i Andorra i també d’altres territoris amb vincles geogràfics, històrics, culturals i lingüístics comuns, per tal de crear un espai universitari que permeta coordinar la docència, la recerca i les activitats culturals i potenciar la utilització i la normalització de la llengua pròpia.