El Programa Algèria Universitats, a les «I jornades hispano-algerianes Orà-Alacant» de la UA

Alacant, Barcelona, Palma.- 2/11/2010.- La Xarxa Vives d’Universitats va participar a les «I Jornades hispano-algerianes Orà-Alacant. L’Algèria d’avui i els seus reptes» organitzades per la Universitat d’Alacant el passat 25 d’octubre. La coordinadora acadèmica del Programa Algèria Universitats (PAU), Anna Mata, va intervenir a la taula rodona «La cooperació espanyola a Algèria» conjuntament amb José Maria Troncoso, coordinador general de la Oficina Tècnica de Cooperació (OTC) a Algèria de l’Agència Espanyola de Cooperació Internacional pel Desenvolupament (AECID), i amb Fernando Herrera, director de Governabilitat i Cooperació de la Casa Mediterrani.

La coordinadora acadèmica del PAU, Anna Mata, va parlar del paper de les universitats com a agents de cooperació al desenvolupament i de l’activa voluntat de cooperació que manté la Xarxa Vives d’Universitats (XVU). Per a Anna Mata, «Algèria presenta unes peculiaritats com a país que cal conèixer i tenir presents per a desenvolupar-hi tasques de cooperació, com ara: el fet que no sigui un país empobrit, que fins el 1962 fos colònia francesa, i que surt d’un període de gran violència interna. Aquestes circumstàncies fan que existeixin tant dificultats com oportunitats per a la cooperació». Mata va destacar que «el programa ha suposat per a les universitats algerianes la possibilitat d’enllaçar Algèria amb l’Espai d’Educació Europeu Superior i la possibilitat de posar en contacte disciplines acadèmiques molt diverses que redunden en una major efectivitat de les accions, a llarg termini».

L’acte d’inauguració de les Jornades va estar presidit pel rector de la Universitat d’Alacant (UA), Ignasi Jiménez Raneda, i va comptar amb la participació de l’ambaixador d’Algèria a Espanya, Mohammed Haneche; del cònsol d’Algèria a Alacant, Abdelkrim Houas; i de la directora de Casa Mediterrani, Yolanda Parrado.

Les «I Jornades hispano-algerianes Orà-Alacant. L’Algèria d’avui i els seus reptes» van tenir lloc els dies 25, 26 i 27 d’octubre a l’Aulari II del Campus de Sant Vicent del Raspeig i a la Seu Universitària d’Alacant. Aquestes jornades han estat organitzades per l’Àrea d’estudis Àrabs i Islàmics de la Universitat d’Alacant i hi han col·laborat el Centre d’Estudis sobre la Dona, Casa Mediterrani, l’Ambaixada d’Algèria a Espanya, el Consulat d’Algèria a Alacant i del Departament de Filologies Integrades i el Secretariat de Cultura de la Universitat d’Alacant.