L’equip campió de 2010 es renova per afrontar la VII Lliga de Debat Universitari

Castelló de la Plana, Barcelona, Palma. -14/02/2011.- L’equip de la Universitat d’Alacant, campió de l’edició 2010 de la Lliga de Debat Universitari, afronta el repte d’aquesta nova edició amb l’experiència i la satisfacció d’haver guanyat l’anterior edició de lacompetició. Per a la setena edició de la Lliga, l’equip es renova parcialment i estarà composat per 6 membres dels quals repeteixen Andreu Sentí (capità i estudiant de Filologia Catalana) i Edith Guerrero (estudiant de Dret); les noves incorporacions són Andrea Lloret (estudiant de Dret), Begonya Cuadrado Roman (estudiant de Magisteri d’Educació Estrangera) i Josep Hernàndez i Rodrigo Illescas (ambdós estudiants de Filologia Catalana).

Per a la coordinadora de l’equip, la professora Sandra Montserrat, aquesta lliga «és una experiència absolutament positiva perquè d’una banda, et permet posar en pràctica tot un seguit d’habilitats dialèctiques adquirides prèviament (durant la fase d’entrenament): saber argumentar, controlar el cos i la veu a l’hora d’expressar-se, organitzar un discurs, etcètera. I de l’altra, permet a l’alumnat acostar-se al món de la competició i ajuda l’alumnat a viure la competició en els termes en què aqueixa ens pot dur a l’èxit: basada en regles de respecte a l’adversari». Sandra Montserrat considera que «el debat és l’enfrontament dialèctic de l’ací i de l’ara, de l’encert i de l’error al mateix temps i ens ensenya, de veres, a superar l’èxit més espectacular i l’error més rotund: la vida mateixa». La coordinadora ha afegit que «és especialment positiu enfrontar l’alumnat amb la correcció lingüística. La llengua treballada a aquests nivells de formalitat prestigia la nostra comunitat lingüística».

La VII Lliga de Debat Universitari, que tindrà lloc al Campus Nord de la Universitat Politècnica de Catalunya entre els dies 21 i 25 de març de 2011, comptarà amb 12 equips d’estudiants de la regió Vives que defensaran alternativament posicions a favor i en contra sobre el tema «Lideratge i emprenedoria, qualitats principalment masculines?».

Les universitats que ja han confirmat la participació a la setena Lliga són l’Abat Oliba CEU, Alacant, Barcelona, Autònoma de Barcelona, Illes Balears, Internacional de Catalunya, Jaume I, Lleida, Miguel Hernández d’Elx, Politècnica de Catalunya, Ramon Llull i Rovira i Virgili. Com en anteriors edicions de la competició, els equips estaran formats per un màxim de 5 persones (2 oradors, 2 investigadors i 1 reserva) i un capità o portaveu que els representarà. Fins uns minuts abans de començar l’enfrontament, els equips no sabran quina posició (a favor o en contra) hauran de defensar. El jurat, format per professionals de diferents àmbits del coneixement, decidirà una vegada finalitzat el debat quina argumentació s’ha realitzat amb el màxim rigor i de la forma més convincent.

La Lliga de Debat Universitari té com a objectiu fomentar l’ús de la paraula entre l’estudiantat sota el format d’un enfrontament dialèctic entre diversos equips, en els quals s’haurà de defensar una posició a favor o en contra sobre un tema d’actualitat. Es valoraran capacitats com el treball en equip, la solidesa de les argumentacions, la fluidesa en la intervenció i la correcció tant semàntica com formal.