L’equip amfitrió de la VII Lliga de Debat Universitari davant el seu gran repte

Castelló de la Plana, Barcelona, Palma. -09/03/2011.- L’equip de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), seu de la VII edició de la Lliga de Debat Universitari de la Xarxa Vives, afronta el repte amb l’experiència de les edicions anteriors i la il·lusió d’acollir aquesta edició de la competició. Per a aquesta setena edició de la Lliga, l’equip es renova parcialment, i estarà composat per 5 membres dels quals dos són veterans: Marina Azagra (estudiant d’Enginyeria Química i capitana) i Pol Olivella (estudiant d’Enginyeria Industrial) i els altres tres són els guanyadors de la Lliga de Debat Universitari de la UPC: Eva Romero i Sergi Vilanova (estudiants d’Enginyeria Industrial) i la millor oradora Julia Lladós (estudiant del Màster en Sostenibilitat).

La capitana de l’equip, Marina Azagra, assegura que l’equip de la UPC du dos anys seguits quedant en tercer lloc i que enguany volen guanyar. Per a Azagra, «el problema amb què s’enfronten sempre els participants de la UPC és l’oratòria ja que els enginyers no estan acostumats a parlar davant d’un jurat i per això es preparen setmanalment per arribar a la VII edició en les millors condicions». Marina Azagra explica que «l’equip de debat de la UPC participa a nivell espanyol en diverses competicions, però que els agrada especialment aquesta Lliga de Debat perquè és en català i hi participen estudiants de tots els territoris de llengua catalana». Així mateix, destaca que «a més del premi motivador, la lliga és molt divertida perquè a més de competir també comparteixen experiències amb els altres participants».

La VII Lliga de Debat Universitari, que tindrà lloc al Campus Nord de la Universitat Politècnica de Catalunya entre els dies 21 i 25 de març de 2011, comptarà amb 12 equips d’estudiants de la regió Vives que defensaran alternativament posicions a favor i en contra sobre el tema «Lideratge i emprenedoria, qualitats principalment masculines?».

Les universitats que ja han confirmat la participació a la setena Lliga són l’Abat Oliba CEU, Alacant, Barcelona, Autònoma de Barcelona, Illes Balears, Internacional de Catalunya, Jaume I, Lleida, Miguel Hernández d’Elx, Oberta de Catalunya, Politècnica de Catalunya i Ramon Llull. Com en anteriors edicions de la competició, els equips estaran formats per un màxim de 5 persones (2 oradors, 2 investigadors i 1 reserva) i un capità o portaveu que els representarà. Fins uns minuts abans de començar l’enfrontament, els equips no sabran quina posició (a favor o en contra) hauran de defensar. El jurat, format per professionals de diferents àmbits del coneixement, decidirà una vegada finalitzat el debat quina argumentació s’ha realitzat amb el màxim rigor i de la forma més convincent.

La Lliga de Debat Universitari té com a objectiu fomentar l’ús de la paraula entre l’estudiantat sota el format d’un enfrontament dialèctic entre diversos equips, en els quals s’haurà de defensar una posició a favor o en contra sobre un tema d’actualitat. Es valoraran capacitats com el treball en equip, la solidesa de les argumentacions, la fluidesa en la intervenció i la correcció tant semàntica com formal.