La transició a l’EEES, eix de la trobada anual de síndics de greuges, defensors i mediadors universitaris de la Xarxa Vives a la UdA

Sant Julià de Lòria, Castelló de la Plana, Barcelona, Palma.- 08/07/2011.- La Trobada anual de síndics de greuges, defensors i mediadors universitaris de la Xarxa Vives ha reunit avui representants de 12 universitats de la regió Vives en la Universitat d’Andorra, en el marc del Fòrum Vives.

La trobada ha comptat amb dues sessions de treball, precedides per l’obertura a càrrec del rector de la Universitat d’Andorra, Daniel Bastida. En la primera sessió, Josep M. Goicoechea, mediador de la Universitat d’Andorra, ha presentat un estudi d’indicadors en què els participants han analitzat les taxes d’utilització de les diverses sindicatures, les tasques diàries, els casos oberts i els recursos econòmics de què disposa cada una de les sindicatures de greuges de les universitats de la Xarxa. Durant la segona sessió, Joan Miró Ametller, síndic de greuges de la Universitat de Girona ha abordat el debat sobre els greuges derivats del segon any d’aplicació dels graus. Posteriorment, la síndica de greuges de la Universitat Pompeu Fabra, Paz Battaner ha moderat un debat sobre la classificació temàtica dels problemes presentats als síndics i les seues intervencions. A més dels síndics i defensors, també hi ha participat personal de les oficines universitàries que els hi donen suport. La trobada ha comptat amb la participació de representants de les universitats d’Alacant, Andorra, Autònoma de Barcelona, Barcelona, Girona, Lleida, Oberta de Catalunya, Politècnica de Catalunya, Pompeu Fabra, Rovira i Virgili, València, i Vic. A més també ha assistit el raonador del ciutadà d’Andorra, Pere Canturri i el defensor universitari de la Universitat de Cantàbria, Jose Manuel Bayod.

A la cloenda de la jornada han assistit la ministra d’Educació, Joventut i Esports del Govern d’Andorra, Roser Suñé; el president de la Xarxa Vives i rector de la UPC, Antoni Giró i el rector de la UdA, Daniel Bastida.

El president Giró ha destacat que «aquesta trobada anual és molt beneficiosa per a la comunitat universitària de cada un dels membres de la Xarxa i que es tracta d’un bon exemple del tipus d’interacció que es dóna entre les universitats de la regió Vives: un intercanvi productiu, fruit de la reflexió i del treball compartit».

Per la seua banda, la ministra d’Educació, Joventut i Esports del Govern d’Andorra, Roser Suñé, ha recordat l’origen fundacional de l’estat andorrà en els anomenats pareatges, un pacte, exemple de resolució de conflictes, que ha significat set segles de pau al principat pirinenc. Finalment, el rector de la UdA, Daniel Bastida, ha afegit que «la figura dels mediadors universitaris està en sintonia amb les polítiques de qualitat, i són un element clau en el funcionament de la Universitat».

Les dues darreres trobades realitzades van tenir lloc, respectivament, a la Universitat de València el 10 de juliol de 2009 i a la Universitat Miguel Hernández d’Elx, el 9 de juliol de 2010.