La demanda de cursos de català EILC pels Erasmus creix un 43% per aquest estiu

Castelló de la Plana, Barcelona, Palma.- 15/07/2011.- La Xarxa Vives ha rebut 957 sol·licituds d’estudiants Erasmus per a realizar algun dels 10 cursos intensius de català (EILC), que les universitats de la regió Vives ofereixen aquest estiu, en el marc de l’oferta de cursos 2011-2012 per a Erasmus. El volum de sol·licituds és un 43% superior al del curs anterior per al mateix període i gairebé quintuplica l’oferta de places, que és d’un total de 200. Per al conjunt del curs, la UE ha elevat a 17 el nombre de cursos de català, tres més que el curs anterior. Són dades que mostren l’èxit d’aquests cursos, que compten amb finançament de la Unió Europea i és una de les dades més significatives entre les recollides en l’informe de resultats de mobilitat d’estudiants internacionals Erasmus a la regió Vives del curs 2010-2011, que va ser presentada el passat 7 de juliol a Barcelona, en una roda de premsa organitzada conjuntament amb la Secretaria d’Universitats i Recerca de la Generalitat de Catalunya i Òmnium Cultural.

El president de la Xarxa Vives i rector de la Universitat Politècnica de Catalunya, Antoni Giró, varecordar en la seua intervenció, que la Xarxa Vives és una «plataforma única de serveis innovadors que treballa conjuntament per optimitzar recursos que permetin coordinar esforços i ser més eficients». Giró va remarcar «l’aposta per l’atracció d’estudiants internacionals» de les universitats i en aquest sentit, una de les darreres iniciatives de la Xarxa és la gestió del procés dels cursos intensius de llengua catalana EILC.  A continuació de la intervenció d’Antoni Giró, Ignasi Casadesús, secretari executiu de la Xarxa Vives, va explicar que el curs passat es van rebre 900 sol·licituds d’alumnes de 24 estats diferents per als 10.000 estudiants Erasmus que van venir a les universitats de la regió Vives. No obstant, només es van poder atendre el 22%, per la limitació de places.

Per la seua banda, Antoni Castellà, secretari d’Universitats i Recerca de la Generalitat de Catalunya va felicitar la Xarxa Vives perquè «des de fa molts anys és pionera en el treball conjunt a tots els territoris de parla catalana i també és pionera en l’àmbit de la mobilitat de tota la comunitat universitària i en coordinació i optimització de recursos». A més, Castellà va mostrar la seua satisfacció «per aquesta realitat d’èxit que és el creixement de la mobilitat dels Erasmus cap a la regió Vives i dels cursos EILC de català». Tot això, segons Castellà «ens dona un argument més davant  la Unió Europea per seguir reclamant l’oficialitat del català a la UE». A continuació, el president de la Secció Filològica de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) Isidor Marí, va destacar que «els resultats presentats avui mostren la força del català com una llengua europea més i que per tant, ha de ser tractada com a una llengua més».

L’acte de presentació de les dades va tenir lloc a la seu d’Òmnium Cultural a Barcelona i va comptar també amb la participació Muriel Casals, presidenta d’Òmnium Cultural.

Consulteu les dades presentades a la roda de premsa.