Al Tall i la música tradicional valenciana, protagonistes d’un nou portal a la Biblioteca Virtual Joan Lluís Vives

Castelló de la Plana, Barcelona, Palma.- 25/07/2011.- La Biblioteca Joan Lluís Vives ha publicat un portal dedicat a Al Tall, conjunt musical valencià que es va constituir al 1975 amb l’objectiu de recuperar la música tradicional i crear noves formes basades en les formes ancestrals de cantar i en la fusió amb altra música mediterrània. Aquest nou espai forma part de la secció de la Biblioteca Virtual Miguel de Cervantes dedicada a difondre, amb la col·laboració de la Xarxa Vives, les obres més representatives de la cultura valenciana, catalana i balear.

La Biblioteca Virtual Miguel de Cervantes, es va crear el 1999 per iniciativa de la Universitat d’Alacant, el Banc Santander i la Fundació Marcelino Botín, i actualment treballa sota la tutela de la Fundació Biblioteca Virtual Miguel de Cervantes.

Al llarg dels seus 36 anys de trajectòria, Al Tall ha actuat en més d’un miler de concerts, ha publicat una vintena de treballs discogràfics i ha marcat una fita en la música de base tradicional valenciana amb temes com Tio Canya i Quan el mal ve d’Almansa i discos com Tocs i Vares. El seu treball va obrir nous camins a la música i ha consolidat una opció cultural arrelada en la societat, amb nombrosos grups i cantants, que assumeix com natural, la creació de música tradicional nova, la fusió dins l’àmbit sonor mediterrani, la desfolklorització i el reciclatge del llenguatge sonor tradicional per al consum actual.

El nou espai de la Cervantes, dirigit per Joan Borja i coordinat per Josep Forcadell (ambdós de la Universitat d’Alacant), ofereix una extensa bibliografia sobre un grup que s’ha convertit en referent fonamental en la reivindicació del llenguatge sonor tradicional i dels valors, la llengua i la identitat dels valencians. Permet també l’accés a una àmplia galeria d’imatges amb els membres del conjunt, les portades dels discs i diverses fotografies dels concerts. La secció es completa amb abundant documentació sobre la seua trajectòria i materials procedents de l’exposició Al Tall, 35 anys de música mediterrània des del País Valencià, organitzada per la Universitat d’Alacant a l’octubre de 2010 i que està circulan per diverses institucions i seus universitàries.