Xarxa Vives i Institut Ramon Llull inauguren el curs 2011-2012 dels estudis catalans a les universitats de l’exterior

Castelló de la Plana, Barcelona, Palma.- 30/09/2011.- La Sala de Graus de la Universitat Jaume I ha acollit avui l’acte inaugural del curs 2011 – 2012 dels estudis en llengua catalana a les universitats de l’exterior, organitzat per la Xarxa Vives d’Universitats i l’Institut Ramon Llull. L’acte ha estat transmès en directe a través dels portals www.llull.tv i www.vives.org i també a Twitter (@xarxavives), a través del hastag #estudiscatalans.

En la seua lliçó inaugural, sota el títol «Les figuracions del jo en Jaume I i en la literatura medieval», Roger Friedlein, professor de la Universitat de Bochum, ha analitzat el «Llibre dels fets» del Conqueridor i l’ha posat en relació amb la literatura autobiogràfica de Ramon Llull. Ambdós personatges històrics, que no es van arribar a conèixer malgrat ser coetanis, «estan separats per l’estatus social i per la seva geografia vital (…) però els projectes d’expansió de tots dos han d’estendre el cristianisme, amb la diferència que Llull aspira a la conquesta de les ànimes (…) mentre que Jaume I aspira a la conquesta de territoris que s’ha d’ajustar a la convivència o l’expulsió, però no implica la conversió dels habitants».

En l’acte, que ha comptat amb la participació del president de la Xarxa Vives i rector de la Universitat Jaume I, Vicent Climent s’ha felicitat pel creixent atractiu que representa la regió Vives per als estudiants del programa europeu Erasmus. Les universitats dels territoris de parla catalana van rebre el curs passat més de 10.000 alumnes de 27 estats europeus. «Durant la darrera dècada –ha destacat Climent- hem duplicat la recepció d’estudiants Erasmus; som una cultura oberta, sense fronteres i amb personalitat pròpia».

Al seu torn, Vicenç Villatoro, director de l’Institut Ramon Llull, ha afirmat que «la supervivència d’una llengua i d’una cultura es juga en molts terrenys, i un d’ ells es la internacionalització». A més, Villatoro s’ha mostrat especialment satisfet per «la presència avui aquí de representants de l’Institut d’Estudis Catalans, el Govern d’Andorra i l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, que ens honora i estimula, ja que visualitza les possibilitats de col·laboració i de fer coses en comú quan es tracta de la llengua i la cultura pròpies. I demostra que quan ens impermeabilitzem d’ideologies i política, hi ha possibilitats de cooperar».

Durant l’acte, Andreu Bosch, director de l’Àrea de Llengua i Universitats de l’IRL, ha presentat la memòria de la docència d’estudis catalans del curs 2010 – 2011 de l’Institut. D’altra banda, Ignasi Casadesús, secretari executiu de la Xarxa Vives, ha llegit la memòria del curs 2010 – 2011 de la Xarxa i ha posat l’èmfasi en el treball de l’associació en l’àmbit lingüístic i ha anunciat l’elaboració d’un Pla de Política Lingüística comú per part de les 21 universitats membres.