L’amazic, una llengua emergent després d’anys d’invisibilitat

Carles Múrcia, guanyador de la 4a edició del premi Cum Laude

Castelló de la Plana, Barcelona, Palma.- 07/10/2011.- Doctor en Filologia Clàssica i professor de la Universitat de Barcelona, Carles Múrcia és el guanyador de la 4a edició del premi «Cum Laude» amb la tesi «La llengua amaziga a l’antiguitat a partir de les fonts gregues i llatines».

Carles Múrcia va conéixer el premi «Cum Laude» a través de la guanyadora de la primera edició Mariona Vernet i Pons, companya de la Universitat de Barcelona. Per a Múrcia, «el més important d’haver resultat guanyador d’aquest premi és la possibilitat que la meua investigació siga publicada». «L’obra premiada és – tal com diu el propi autor– extensa, consta de 2 volums i 1400 pàgines i inclou un índex amb mapes». Múrcia afirma que «he rebut propostes per publicar la meua investigació en anglès o francès de forma electrònica però fins ara no he acceptat».

El guanyador de la 4a edició del «Cum Laude» explica que volia fer la seua recerca sobre els contactes lingüístics en l’antiguitat entre el llatí i altres llengües però estava interessat en fer una tesi original, i que de forma casual en saber que no hi havia cap estudi sobre la llengua i la cultura amaziga va decidir especialitzar-se’n. Múrcia relata que «la llengua amaziga és la llengua autòctona del nord d’Àfrica i, malgrat haver estat fins fa poc gairebé invisible per la supremacia de l’àrab, compta amb 27 milions de parlants. Al Marroc la parla quasi el 50% de la població i a Algèria es parla a diverses zones del país i –continua– la situació actual de l’amazic és d’emergència perquè després d’anys d’invisibilitat està reviscolant gràcies a la creació de l’Institut Reial de la Cultura Amaziga al Marroc que vetlla per la seua protecció i la seua recent incorporació a la constitució d’aquest país com a llengua oficial. A més a més des de l’any 2010 i també en aquest país s’ha creat un canal de televisió públic en amazic que traspassa fronteres».

El premi «Cum Laude» aconseguit per Múrcia és convocat anualment per l’Institut Món Juïc i des de l’any 2008 compta amb la col·laboració de la Xarxa Vives d’Universitats, a més de rebre suport de la Generalitat de Catalunya. L’objectiu del guardó és premiar les obres de recerca d’alt nivell de l’àmbit d’humanitats escrites en català, difondre-les i demostrar que la llengua catalana, quan el contingut que revela és de qualitat, travessa fronteres i que les primícies, les troballes i els resultats de la recerca dels investigadors dels territoris de parla catalana s’han de fer públics en català, per tal d’assegurar-ne el prestigi.

A la convocatòria poden participar els estudiosos que hagen defensat la seua tesi doctoral en el decurs de l’any corresponent a la convocatòria en qualsevol universitat de la Xarxa Vives, que hagen obtingut la qualificació de  «Cum Laude»  i  que  l’hagen  redactada  en  català.