La Xarxa Vives defensa el corredor mediterrani com a eix prioritari de les xarxes europees de transport

Les universitats integrants de la Xarxa Vives, com a institucions d’ensenyament superior i de
recerca científica, fan les consideracions següents:

1. Els territoris inclosos en el corredor mediterrani concentren actualment prop del 40% de la població de l’Estat espanyol i el 45% del seu Producte Interior Brut (PIB), a més de ser l’origen de més del 60% de les seues exportacions.

2. Les universitats de la regió Vives representen un corredor mediterrani del coneixement, que atreu cada any més de 10.000 estudiants Erasmus, xifra només superada per 5 estats de la Unió Europea. Un pol d’educació superior i recerca d’excel·lència al sud d’Europa, que entre altres dades concentra 1 de cada 3 investigadors de l’Estat espanyol i la meitat de les patents en explotació per la universitat.

3. El passat mes d’octubre de 2011, la Comissió Europea va decidir incloure el corredor mediterrani com a eix prioritari de comunicació intermodal a les xarxes europees de transport, una decisió que respon a la demanda expressada en reiterades ocasions per la societat dels territoris de parla catalana, a través d’institucions com la Xarxa Vives.

4. En conseqüència, i davant la nova proposta del Ministeri de Foment espanyol, que demana a la Comissió la  incorporació del corredor central a les xarxes europees, reiterem el nostre compromís amb el corredor mediterrani i rebutgem qualsevol decisió política que supose un entrebanc al futur del corredor.

Castelló de la Plana, Barcelona, Palma, Perpinyà, Sant Julià de Lòria, Sàsser

15 de març de 2012