La Xarxa Vives referma el seu compromís amb el català, davant l’ofensiva actual

Vic, Castelló de la Plana, Palma. 13/07/2012.- La Universitat de Vic ha acollit avui divendres l’acte de cloenda del curs 2011-2012 a les universitats de la Xarxa Vives, que ha comptat amb l’assistència de més de 200 persones i s’ha pogut seguir en directe en línia, a través del portal www.vives.org.

En la seua intervenció, Jordi Montaña, president de la Xarxa i rector de la Universitat de Vic, ha refermat el «compromís inalterable de les universitats amb la llengua pròpia del nostre territori, el català». Montaña ha fet una denúncia pública de tots els atacs que pateix el català arreu del territori, per part dels governs autonòmics del País Valencià, les Illes Balears i l’Aragó, a més de per decisions judicials com la darrera sentència del Tribunal Suprem, per la qual el castellà ha de ser llengua vehicular a l’ensenyament. El rector Montaña ha destacat, en aquest punt, que els rectors i les rectores de la Xarxa consideren que acatar la sentència «seria un greu error perquè faria trontollar el sistema d’immersió lingüística, un dels pilars del model de convivència a Catalunya, un model consolidat i reconegut a nivell internacional». D’altra banda, el rector Montaña ha afegit que les retallades a la universitat aplicades com a principi general «suposarien un suïcidi a nivell de desenvolupament social».

El secretari d’Universitats i Recerca de la Generalitat de Catalunya, Antoni Castellà, ha destacat en la seua intervenció que la Xarxa Vives pot ser «la palanca» per a fer possible una segona Renaixença de la nostra llengua i de la nostra cultura, que viuen un moment «crític». Al seu torn, l’alcalde de Vic, Josep Maria Vila d’Abadal, ha coincidit amb aquest diagnòstic i ha mostrat la seua satisfacció pel fet que la primera vegada que les universitats realitzen aquest acte conjunt de cloenda de curs haja estat a la capital d’Osona.

Maria Antònia Canals i Eliseu Climent, amb Jordi Montaña, president de la Xarxa Vives i rector de la Universitat de Vic (imatge: Jordi Molet, UVic).

M. Antònia Canals i Eliseu Climent, homenatjats

En el transcurs de l’acte, les universitats de la Xarxa han dedicat un homenatge a la professora Maria Antònia Canals i a l’editor Eliseu Climent, que han rebut sengles Medalles d’Honor de la Xarxa Vives en reconeixement a la trajectòria acadèmica de Canals i al compromís amb la cultura catalana de Climent.

La rectora de la Universitat de Girona, Anna Maria Geli, ha destacat a la seua laudatio el mestratge generós i «la manera de fer humanitzadora» de la professora Canals i ha afirmat que existeix un fort vincle entre pedagogia i matemàtiques a la figura de l’homenatjada. En la seua resposta, Maria Antònia Canals s’ha declarat emocionada per la distinció i ha assegurat que «el nostre temps a la vida és més curt del que necessiten els grans canvis», a més de reiterar la necessitat d’un major compromís de la societat amb els infants.

Més de 200 persones han assistit al primer acte de cloenda del curs conjunt de les 21 universitats de la Xarxa Vives, a l’Aula Magna de la Universitat de Vic.

Al seu torn, l’expresident de la Generalitat de Catalunya, Jordi Pujol, ha pronunciat la laudatio en honor d’Eliseu Climent, de qui ha destacat «la feina immensa que ha fet, tot un exemple de coherència, continuïtat i patriotisme, un gran servei al país». En la seua resposta, Climent ha destacat els vincles històrics i culturals del País Valencià amb la resta de territoris de parla catalana i s’ha felicitat perquè ha estat possible reconstruir un país encara que la història no ens haja acompanyat, per acabar el seu discurs amb una frase de Joan Fuster: «O recobrem la nostra unitat o serem destruïts com a poble».

D’altra banda, en el transcurs de l’acte s’han anunciat els guanyadors de la tretzena edició del premi de comunicació científica «Joan Lluís Vives». Xisca Homar, de la Universitat de València, i Arnau Sebé, de la Universitat de Barcelona. El premi de comunicació científica és convocat per la Xarxa Vives amb el suport de la Càtedra de Divulgació de la Ciència de la Universitat de València.

D’esquerra a dreta, Anna Maria Geli, Maria Antònia Canals, Eliseu Climent i Jordi Pujol.