La llengua del veí, protagonista d’un seminari a Perpinyà

Un moment de la jornada a la Casa dels Països Catalans de la Universitat de Perpinyà Via Domitia (imatge: UPVD).

Perpinyà, Girona, Lleida.- 17/09/2012.- La llengua és un mitjà de comunicació, i una comprensió fàcil de la llengua del veí afavoreix la cooperació transfronterera. El seu aprenentatge és un element clau per qualsevol model d’educació. Permet també de construir una comunitat social en la qual els seus membres tenen un sistema de signes compartir per poder entendre’s. Això permet de realitzar projectes comuns, i sobretot, construir junts més enllà de les frontereres. És dins aquest objectiu que POCTEFA Cultur Pro va organitzar el seminari transfronterer Aprenentatge de la llengua del veí i immersió lingüística (vegeu el programa complet) dijous 13 i divendres 14 de setembre del 2012, a la Casa dels Països Catalans de la Universitat de Perpinyà Via Domitia.

L’ensenyament bilingüe i immersiu a les escoles primàries va ser un dels primers temes exposats al curs del seminari pels diversos ponents: estudiants, professors i mestres de les escoles bilingües, IUFM i universitats de l’espai català transfronterer. La formació dels professionals de l’ensenyament va tancar la primera jornada de cooperació transfronterera sobre l’aprenentatge de la llengua del veí i immersió lingüística. Per acabar aquest seminari, la segona i última jornada va destacar les dificultats i els problemes lligats als canvis de llengua dins les empreses en context transfronterer i es va proposar solucions amb intervencions sobre la pedagogia de les llengües, cursos de català per les empreses i les administracions, i es va acabar tractant el tema del paper de les noves tecnologies en l’ensenyament de les llengües.