La Xarxa Vives i l’Institut Ramon Llull inauguren el curs 2012-2013 dels estudis catalans a les universitats de l’exterior

Imatge de l’acte d’inauguració del curs 2012-2013 a les universitats de l’exterior que ha tingut lloc a la Universitat de Barcelona (foto: Sergi Aguilar-IRL).

Castelló de la Plana, Barcelona, Palma.- 28/09/2012.-El Paranimf de la Universitat de Barcelona (UB) ha acollit avui l’acte inaugural del curs 2012 – 2013 dels estudis catalans a les universitats de l’exterior, organitzat per la Xarxa Vives d’Universitats i l’Institut Ramon Llull, en el desè aniversari del IRL. L’acte ha estat transmès en directe a través dels portals www.vives.org i www.ub.edu/ubtv (vegeu el vídeo de l’acte).

En la seua lliçó inaugural, sota el títol «Solitud a la ciutat: Víctor Català i Mercè Rodoreda», Brad Epps, professor de la Universitat de Harvard, ha analitzat la literatura «de dues dones doblement oprimides, com a catalanes i com a dones» i ha destacat que l’obra d’ambdúes autores estava separada «per mig segle, però unides per la història literària».

L’acte ha comptat amb la participació del president de la Xarxa Vives i rector de la Universitat de Vic, Jordi Montaña, i del vicepresident III i rector de la UB, Dídac Ramírez. Montaña ha felicitat l’Institut Ramon Llull pels seus primers 10 anys de vida i ha recordat el camí recorregut en col·laboració amb la Xarxa Vives, a través de diferents projectes de promoció exterior del català. El president de la Xarxa Vives ha afegit que «vivim el contrasentit de tenir la millor projecció exterior del català i seguir patint problemes a casa nostra, on la llengua apareix massa sovint vinculada a problemes polítics que creiem resolts des de fa dècades».

El vicepresident III de la Xarxa i rector de la UB, Dídac Ramírez, ha tancat l’acte amb una intervenció en la qual ha destacat que «la regió universitària Vives és un motor social i de defensa de la cultura com a valor». Ramírez ha afegit que «la nostra responsabilitat és traslladar aquesta cultura tan potent que hem heretat a les properes generacions».

Al seu torn, Vicenç Villatoro, director de l’Institut Ramon Llull, ha afirmat que «la cultura catalana ha de sortir al mapa de les cultures, sigui com sigui el mapa polític». A més, Villatoro ha felicitat els professors de català a l’exterior per la seua tasca i ha compartit amb l’auditori una convicció personal: «Fins i tot persones que tenen altre mapa polític com a objectiu, poden compartir la feina que es desenvolupa per a la projecció internacional de la nostra cultura».

Durant l’acte, Andreu Bosch, director de l’Àrea de Llengua i Universitats de l’IRL, ha presentat la memòria de la docència d’estudis catalans del curs 2011 – 2012 de l’Institut. D’altra banda, Ignasi Casadesús, secretari executiu de la Xarxa Vives, ha llegit la memòria del curs 2011 – 2012 de la Xarxa i ha destacat l’aprovació durant el curs passat d’un Pla de Política Lingüística comú per part de les 21 universitats membres, per al període 2012 – 2014.