Cicle «Interseccions: Literatura i altres disciplines»

Barcelona, Castelló de la Plana, Palma.- 06/03/2013.- . Els estudis de Llengua i literatura catalanes de la UOC i el Col·legi Oficial de Doctors i Llicenciats en Filosofia i Lletres organitzen el mes d’abril el cicle «Interseccions: Literatura i altres disciplines».

L’objectiu del cicle és abordar les relacions que existeixen entre els estudis literaris i altres àmbits de coneixement i de l’art. Les conferències mostraran fins a quin punt és interessant acostar-se a la lectura del text literari des de l’òptica d’altres disciplines, i reflexionaran sobre la importància que ha tingut la literatura en la construcció del saber en altres camps de les humanitats i les ciències. Les diverses intervencions, d’alta divulgació, s’han encarregat a experts en cada camp i són pensades per al públic general. A més, es vol posar en relleu els aspectes professionalitzadors dels estudis de llengua i literatura catalanes, sovint poc coneguts.

Programa:

Primera sessió: dijous 4 d’abril (de 18.30 a 20.00 h). Inscripció.

* «Literatura i història», a càrrec del Dr. Josep M. Domingo (UdL). Una panoràmica general de les interrelacions entre història i literatura.

* «Literatura i arts visuals», a càrrec del Dr. Joan M. Batllori (UAB). El ponent brindarà un panoràmica general de les fecundes relacions entre la literatura i les arts plàstiques, focalitzat en el context de les avantguardes.

Segona sessió: dijous 11 d’abril (de 18.30 a 20.00 h). Inscripció.

* «Literatura i ciència», a càrrec del Dr. Manuel Moreno Lupiáñez (UPC). La segona sessió del cicle oferirà un tast de la presència de la ciència en obres literàries.

* «Literatura i antropologia», a càrrec de la Dra. Mercè Picornell (UIB). En aquesta intervenció s’exploraran els vincles entre la literatura i l’antropologia.

Tercera sessió: dijous 18 d’abril (de 18.30 a 20.00 h). Inscripció.

* «Literatura i lingüística», a càrrec del Dr. Josep Besa (UB). Com s’entén el text literari des de la lingüística? Què aporta la literatura a l’estudi de la llengua? En aquesta sessió examinarem aquestes i altres preguntes.

* «Literatura i psicoanàlisi», a càrrec de la Dra. Neus Carbonell (psicoanalista, Barcelona). La conferenciant, doctora en literatura comparada, exposarà alguns dels aspectes en què la literatura juga un paper important en les teories de Freud i Lacan, i parlarà de com la psicoanàlisi ens ajuda a comprendre el text literari.

L’assistència al cicle, que tindrà lloc a la seu de Col·legi Oficial de Doctors i Llicenciats en Filosofia i Lletres (Rambla de Catalunya, 8, Barcelona), és gratuïta, però cal que us hi inscriviu.

Informació al web del Col·legi Oficial de Doctors i Llicenciats en Filosofia i Lletres i en Ciències de Catalunya.