L’exposició «Nosaltres els fusterians» atreu 300 visitants a la Universitat de Perpinyà Via Domitia

Perpinyà, Barcelona, Castelló de la Plana, Palma.- 24/10/2013.- La Universitat de Perpinyà Via Domitia (UPVD) ha tancat l’exposició de poesia experimental Nosaltres els fusterians amb al voltant de 300 visitants. La mostra, organitzada per la Universitat Miguel Hernández d’Elx ha esdevingut una activitat itinerant entre diverses universitats de la Xarxa Vives. A la UPVD s’ha pogut visitar del 15 de setembre al 15 d’octubre a l’Institut Franco Català Transfronterer.

En el marc de l’exposició, s’ha organitzat un programa d’activitats sota el títol «Països Catalans, 50 anys després» on ensenyants, investigadors i estudiants han pogut participar en conferències i seminaris de recerca. Els lingüistes Brauli Montoya, de la Universitat d’Alacant i Ramon Sistac, de la Universitat de Lleida van participar als treballs sobre el tema «La llengua com a eix identitari dels Països Catalans» i van fer beneficiaris als perpinyanesos de la seua experiència sobre València i la Franja d’Aragó.

Nosaltres els Fusterians (vegeu el catàleg de l’exposició) vol ser, si més no, un homenatge, o una celebració, del 50è aniversari de la publicació de Nosaltres els valencians, text fonamental de l’assagista Joan Fuster. Els 46 artistes que  han prestat la seua col·laboració, la seua intuició i el seu talent són els següents: María Alemany, Francisco Aliseda, Julián Alonso, Juanma Barrado, Manuel  Calvarro, Agustín Calvo, Tomás Camacho, José Luis Campal, Xavier Canals, Ángela Caporaso,  Josep Castellano, Corporación Semiótica Galega, Gilberto Dobon, Bartomeu  Ferrando, Raúl Gálvez, Joaquín Gómez, Ascen González, Fabio Guzmán, Ibírico, Jesús Antonio Jiménez Elvira, Miguel  Jiménez, Isabel Jover, Joan Llorens, Martínez Gómez de Albacete, Antoni Miró, Manuel  Morales, María Dolores Mulà, Antonio Orihuela, Julia Otxoa, Carmen Peralto, Francisco Peralto, Rafael Peralto,Joan Puche, Sergi Quinyonero, César Reglero, J. Ricart, Jordi Rodríguez-Amat, Josep María Rosselló, Joaquim Sancho, Julián Santos, Javier Seco, Josep Sou, Pere Sousa, Ricardo Ugarte, Silvia Viana i Nelo Vilar.

El món de Joan Fuster és pensament, però també actitud sense reserva.  Dues coses ben principals. Potser l’equilibri entre dues intensitats. El pensament il·lumina els miralls de la conducta, per a residenciar el fet d’humanitat. Ens cal la poesia, però necessitem el poeta. I tot, i tots, vinculats per l’audàcia de sentir-se pròxims a l’exercici social del compromís  necessari. També llibertat. I les imatges que acaricien l’existència.