Més de 300 persones al IV Simposi Internacional de l’Ensenyament del Català

Vic, Castelló de la Plana, Palma.-05/04/2014 – La Universitat de Vic- Universitat Central de Catalunya ha acollit els dies 4 i 5 d’abril el IV Simposi Internacional de l’Ensenyament del Català. Al llarg d’aquests dos dies s’ha comptat amb l’assistència de més de 300 persones i s’ha presentat un total de 113 comunicacions, unes xifres que són exemple de l’altíssim interès que desperta la convocatòria del Simposi, més de trenta anys després de la primera edició.

Els participants al IV Simposi Internacional sobre l’Ensenyament del Català i els membres del seu Comitè Organitzador i del seu Comitè Científic han analitzat i valorat durant dos dies la situació actual de l’ensenyament del català i les seves perspectives i reptes de futur, que s’han compilat en unes conclusions, que avui s’han fet públiques. Entre els participants, destaca el parlament d’Artur Mas en l’acte inaugural, qui ha mirat amb perspectiva les tres dècades de normalització lingüística per afirmar que s’ha aconseguit un avenç sòlid cap a l’ús normalitzat de la llengua catalana, la qual cosa ha estat possible gràcies a l’escola. Segons Mas, el model d’immersió lingüística, que ara es vol posar en dubte des de Madrid, «ha acomplert els objectius fonamentals de garantir la igualtat d’oportunitats i reforçar la cohesió social». En una societat tant diversa com la catalana, en què actualment s’hi parlen 277 llengües diferents, ha afirmat que «el català és l’element comú que ens uneix i qui digui que a Catalunya hi ha problemes de convivència, és rotundament fals». El President ha volgut recalcar que l’avenç del català no ha anat mai en detriment del castellà, que s’aprèn amb  normalitat, i que l’ha qualificat de «llengua amiga, estimada i necessària».

En la cloenda la consellera d’Educació de la Generalitat de Catalunya, Irene Rigau, ha comparat la celebració del primer simposi l’any 1981, en què tot estava per fer, amb la situació de persecució que la llengua catalana viu avui dia, a la Franja i el lapao, a les Illes, amb l’anglès en contra del català, o al País Valencià amb el tancament de les línies d’ensenyament en català. «Aquella empenta d’aquí cap allà de quan vam començar, s’ha convertit en una pressió d’allà cap a aquí», ha afirmat la Consellera, fent referència a les més de 200 recusacions que han calgut fins el moment per defensar jurídicament la immersió.

Lluny de caure en el cofoisme, la Consellera ha afirmat que «cal apostar fermament per millorar la qualitat lingüistica, sigui quina sigui la realitat política dels anys a venir». Ha posat l’accent en la necessitat de potenciar l’ortografia i la morfosintaxi, així com donar més valor a la correcció i elevar el nivell competencial dels docents, «en la qual cosa la Universitat té la clau», ha afirmat.
En defensa del model d’immersió lingüística català, Rigau ha manifestat que «l’escola catalana no és ni serà mai trilingüe, per bé que els alumnes han de sortir dominant les tres llengües» i que «a Catalunya els infants no seran mai separats per raó de llengua». També ha apuntat que a Espanya s’ha arribat a la situació actual de Galícia, de Catalunya i del País Basc, perquè “a la resta de l’Estat no s’estimen les llengües per culpa del seu desconeixement i això genera nivells d’incomprensió preocupants”.

El rector de la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya, Jordi Montaña ha expressat el seu agraïment a les diverses intitucions col·laboradores, mentre que Ricard Torrents, primer rector de la Universitat de Vic i impulsor del primer Simposi, ha manifestat que el temps transcorregut entre el primer i el quart simposi “és el relat de la història de la llengua catalana de les últimes quatre dècades”. Ha tingut un record per dos dels impulsors del primer simposi; els professors de la Uvic Josep Tió i Assumpta Fargas, que ja llavors van albiar que la llengua passaria per l’aprenentatge del català per part dels nocatalanoparlants, o no passaria.

El Dr. Josep Arimany, regidor de Ciutat del Coneixement ha recordat, en nom de l’Ajuntament de Vic, els orígens de la Universitat de Vic amb l’Escola Catedralícia i Gerbert d’Orlhac a l’Edat Mitjana, la Universitat Literària el segle XVII i XVIII i l’Escola de Mestres i la d’Infermeria del segle XX.

El simposi s’enmarca en el programa d’activitats del XX aniversari de la XarxaVives d’Universitats.