Castellà valora positivament l’autorització per impartir graus universitaris de 3 anys, aprovada per l’Estat

El Govern i les 12 universitats catalanes acordaran el model d’implementació dels nous graus de 180 crèdits

El secretari d’Universitats i Recerca, Antoni Castellà, ha valorat avui positivament l’aprovació del decret estatal que autoritza a les universitats a impartir graus de 3 anys, a partir del pròxim curs 2015-2016. Castellà ha recordat que es tracta d’una“reivindicació històrica” de Catalunya i ha subratllat el fet que el nou decret incideix en la flexibilitat del sistema universitari perquè “no hagués tingut cap sentit  passar estrictament a graus de 180 crèdits”.
Castellà ha destacat que l’autorització per impartir graus de 3 anys es traduirà “en una major autonomia pel sistema universitari català” que podrà decidir com articula l’oferta de titulacions per tal d’incrementar “la qualitat i la internacionalització”. Precisament, el secretari d’Universitats i Recerca ha incidit en què aquesta decisió ens equipara a Europa “on hi ha sistemes de 3 anys, sistemes que combinen els graus de 3 i 4 anys, però en cap cas sistemes únicament de 4”.
A partir de l’aprovació del nou decret, en el sistema universitari català podran conviure els actuals graus de 4 anys amb una nova oferta de 3 anys. En aquest sentit, el secretari d’Universitats ha destacat l’acord existent entre el Govern i els 12 rectors de les universitats catalanes, en el marc del Consell Interuniversitari de Catalunya (CIC), per obrir un debat sobre el model d’implementació dels graus de 3 anys i en quins àmbits de coneixement s’oferirien estudis de 180 crèdits. L’objectiu final és que, tot i respectant l’autonomia universitària, es consensuï una oferta de sistema, un model de país.
Un debat que “en qualsevol dels casos preservarà que el model sortint no tingui cap perjudici econòmic per a l’estudiant”. Així, Castellà ha recordat el compromís amb el Consell de l’Estudiantat de les Universitats Catalanes (CEUCAT) per consultar-los prèviament en les decisions que s’adoptin en el marc del CIC.
El secretari d’Universitats i Recerca ha incidit, especialment, en què l’aprovació del decret estatal no significa un canvi de sistema cap a l’anomenat 3+2. Castellà ha explicat que “conviuran els graus de 3 i 4 anys, amb màsters d’1 i 2 anys”. Una flexibilització que és “l’instrument d’autonomia que necessitem en un sistema d’alta qualitat i molt internacionalitzat com el de Catalunya”.
Tot i que el pròxim curs 2015-2016 ja es podria oferir algun grau de 180 crèdits, Castellà ha indicat que l’aplicació efectiva serà el curs 2016-2017.
Pel que fa a les professions regulades, com ara educació o enginyeries, el nou decret, tal i com recullen la majoria dels països europeus, s’hauria de complementar amb normes especifiques.