Pilar Bayer i Antoni Miró seran homenatjats per les universitats de la Xarxa Vives

Barcelona, València, Palma.- 03.07.2015.- La seu de la Universitat Oberta e Catalunya (UOC) a Castelldefels acollirà el proper divendres 10 de juliol l’acte de cloenda del curs acadèmic 2014-2015 de la Xarxa Vives. Les 21 universitats membres retran un homenatge a la matemàtica Pilar Bayer i a l’artista plàstic Antoni Miró, que rebran sengles Medalles d’Honor de la institució.

Jordi Quer, professor de Matemàtica Aplicada de la Universitat Politècnica de Catalunya, serà l’encarregat de pronunciar la laudatio a Pilar Bayer, mentre que Carles Cortés, vicerector de Cultura, Esports i Política Lingüística de la Universitat d’Alacant, dedicarà el seu parlament a Antoni Miró. L’acte, que serà conduït pel president de la Xarxa Vives i rector de la UOC, Josep A. Planell, comptarà amb la participació del secretari d’Universitats i Recerca de la Generalitat de Catalunya, Antoni Castellà, i de l’alcaldessa de Castelldefels, Candela López.

Pilar Bayer Isant és catedràtica d’àlgebra de la Universitat de Barcelona. Doctorada en matemàtiques per la UB l’any 1975, ha estat professora de les universitats Autònoma de Barcelona, Regensburg (Alemanya 1977-1980) i Santander i és fundadora del Seminari de Teoria de Nombres de Barcelona, que aplega avui tres grups de recerca internacionalment reconeguts de les universitats catalanes. Les seues publicacions versen sobre funcions zeta, formes automorfes, equacions diofantines i corbes de Shimura, àmbits en els quals ha dirigit 12 tesis doctorals. Coautora de Quaternion orders, quadratic forms and Shimura curves (American Mathematical Society, 2004) i Arrels germàniques de la matemàtica contemporània (IEC 2012, Premi Serra d’Or 2013), és acadèmica numerària de les reials acadèmies de Doctors, de Ciències i Arts, de Ciències Exactes, Físiques i Naturals i membre de l’Institut d’Estudis Catalans. Medalla Narcís Monturiol i Emmy-Noether-Professorin per la Universitat de Göttingen, enguany ha estat guardonada amb la Medalla de la Dona del Districte de Sarrià-Sant Gervasi.

Antoni Miró naix a Alcoi el 1944 i treballa al Mas Sopalmo. El 1965 funda el Grup Alcoiart amb Massià i Mataix, i el 1972 el Gruppo Denunzia a Brescia. Artista plàstic de renom internacional, la seua obra, promotora dels valors ètics i estètics que caracteritzen la cultura del País Valencià, entranya un objectiu social emmarcat en la comunicació estètica. És un autèntic dinamitzador cultural que impulsa exposicions d’altres artistes i d’actes culturals no només vinculades al món de les arts plàstiques. Són nombroses les exposicions dins i fora del país, així com els premis i mencions rebuts: Acadèmic d’Itàlia, Diploma d’Honor de la Corner Academy de Londres, Membre de la Fundació Maeght de Saint-Paul, Membre de la Verein Berliner Kunstler, etc. La seua obra ha estat estudiada per crítics com Aguilera Cerni, Daniel Giralt-Miracle, Carles Cortés o Wenceslao Rambla, entre molts altres. Miró és un artista, valedor de la cultura valenciana, que sempre defensa i promou, i per la qual lluita.