Alcoi acollirà la XXI Jornada de Sociolingüística els dies 4 i 5 de març

Alcoi, Barcelona, Palma.- 26/02/2016.- El divendres 4 i el dissabte 5 de març tindrà lloc la XXI edició de la Jornada de Sociolingüística d’Alcoi, una cita ineludible que analitza la situació social del valencià des de diferents perspectives. En aquesta ocasió, el tema central és la reflexió sobre la necessitat que la política lingüística de les administracions públiques siga transversal i alhora un factor de cohesió de la societat i el territori, imprescindible per a la normalitat del coneixement i l’ús de la llengua. La jornada està organitzada per la Universitat Politècnica de València, l’Acadèmia Valencia de la Llengua, l’Institut d’Estudis Catalans, l’Ajuntament d’Alcoi, el Centre Ovidi Montllor i la Coordinadora de l’Alcoià i el Comtat pel Valencià.

El jutge titular de Montcada, Joaquim Bosch (Cullera, 1965), obrirà la Jornada amb la xarrada “El valencià en l’àmbit de la Justícia i la situació actual dels drets lingüístics”. Bosch imparteix regularment conferències sobre qüestions com ara la violència de gènere, els delictes contra l’honor, l’assetjament laboral, les ruptures familiars, l’abast dels drets socials o les execucions hipotecàries. Bosch és, a més, portaveu de Jutges per a la Democràcia.

En la XXI Jornada també intervindran Miquel Àngel Pradilla, un dels sociolingüistes actuals més prolífics, que parlarà de la recerca de la normalitat per part de la comunitat lingüística del segle XXI. D’altra banda, Mar Iglesias, periodista i professora de la Universitat d’Alacant; Adolf Beltran, excap de secció d’El País, ara en eldiario.es, i Rafael Xambó, escriptor, músic i sociòleg, debatran junts sobre les bases per a la renovació de l’espai comunicatiu valencià.

El programa es completa amb la participació, per primera vegada en els últims anys, de representants de l’administració autonòmica. Rubén Trenzano, director general de Política Lingüística i Gestió del Multilingüisme, intervindrà el dissabte 5 de març, a les 10.30 h, per a explicar la Nova política lingüística de la Generalitat Valenciana. I Francesc Colomer, president de l’Agència Valenciana de Turisme, tancarà la Jornada, a les 13.15 h, amb la xarrada El turisme com un dels sectors clau en el multilingüisme.