L’oceanògrafa Josefina Castellví será homenatjada per les universitats de la Xarxa Vives

gran

Castelló de la Plana, Barcelona, Palma.- 1/07/2016.- L’oceanògrafa Josefina Castellví recollirà el reconeixement universitari de la Xarxa Vives, juntament amb el cantautor Raimon i l’escriptora Isabel-Clara Simó, en el marc de l’acte de cloenda de curs acadèmic 2015-2016 que acollirà la Universitat Politècnica de València el proper 8 de juliol.

Josefina Castellví, coneguda per ser la precursora de la investigació antàrtica, és una oceanògrafa i microbiòloga marina amb una àmplia trajectòria internacional. Va començar a treballar a l’Institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC) el 1960 i es va doctorar en Ciències Biològiques per la Universitat de Barcelona. Va ser directora del CSIC el 1994-1995 i delegada a Catalunya, i va presidir durant 6 anys el Comitè de Microbiologia i Bioquímica de la Comissió Internacional per a l’Estudi Científic del Mar Mediterrani (Mònaco).

Ha realitzat 36 campanyes oceanogràfiques, entre elles 8 a l’Antàrtida. Del 1989 al 1993 Castellví va ser directora de la Base Antàrtica Espanyola Joan Carles I a l’Illa de Livingston, sent així la primera dona a dirigir una expedició com aquesta.

Entre altres distincions, ha rebut la Medalla d’Or al Mèrit Científic de l’Ajuntament de Barcelona (1996), la Medalla “Narcís Monturiol” al Mèrit Científic i Tecnològic de la Generalitat de Catalunya (1996), el Premi Nacional de la Societat Geogràfica Espanyola (1998) i la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya (2003).

Josep M. Garrell, rector de la Universitat Ramon Llull, serà l’encarregat de pronunciar la laudatio de Josefina Castellví, en un acte que serà conduït pel president de la Xarxa Vives i rector de la UPV, Francisco J. Mora.