Una exposició homenatja el compromís de les germanes pedagogues Úriz

620

Castelló de la Plana, Barcelona, Palma-.15/11/2016-. El Museu de l’Exili de la Jonquera (Mume) ha inaugurat aquesta setmana l’exposició “Pepita i Elisa Úriz Pi. De Badostáin a Berlín Oriental”, una reconstrucció de la trajectòria vital i professional de les dues germanes navarreses que van tenir un paper actiu en la implantació a Catalunya de la pedagogia moderna europea als anys 20 i 30.

L’exposició consta de plafons explicatius i documents d’època i posa de relleu el coratge de Josefa i Elisa Úriz, que es van sobreposar a l’estretor moral de la societat conservadora del seu temps i es van erigir com a grans pedagogues dels nous mètodes i com a impulsores de les primeres organitzacions feministes.

En el marc de la inauguració de la mostra, es realitzarà, com a activitat complementària, la projecció del documental “Palabras de mamita”, obra de Natàlia Carbonell i que va guanyar el II Concurs d’(auto)biografies lingüístiques (2015), de la societat recreativa i cultural de Masquefa, l’Alzinar, la Fundació Aurèlia Figueras, el Grup d’Estudi de Llengües Amenaçades de la Universitat de Barcelona i la Xarxa Vives d’Universitats.