Josep Massot i Manuel Lladonosa, Medalles d’Honor de la Xarxa Vives d’Universitats

5.2.18.- La Xarxa Vives d’Universitats lliurarà les Medalles d’Honor 2018 a Josep Massot i a Manuel Lladonosa, ambdós historiadors i impulsors de nombroses iniciatives en els àmbits acadèmic i cultural. Les universitats han acordat atorgar aquest reconeixement a l’últim Consell General, celebrat a la Universitat de València el passat 1 de febrer.

La ​M​edalla d’H​onor és la màxima distinció que atorgu​en conjuntament les 22 universitats de la Xarxa Vives en reconeixement a la trajectòria professional​ ​i compromís envers la ciència i la cultura ​que, des de diferents àmbits i disciplines, han desenvolupat les persones homenatjades.

Massot: impulsor de la cultura catalana contemporània, amb especial atenció a les Illes Balears i el País Valencià

Des del 1962 és monjo de Montserrat i des del 1971 (any en què va ser ordenat sacerdot) dirigeix les Publicacions de l’Abadia de Montserrat. Ha estat secretari de l’Associació Internacional de Llengua i Literatura Catalanes, president i vicepresident de la Societat Catalana de Llengua i Literatura (filial de l’Institut d’Estudis Catalans), i també és vicepresident de la Secció Històrico-Arqueològica del mateix IEC. A més, és secretari de la Reial Acadèmia de Bones Lletres de Barcelona i és conservador des del 1991 del fons de l’Obra del Cançoner de Cultura Popular de Catalunya.

Massot és premi Francesc de Borja Moll (1989), Crítica Serra d’Or (1993), Sanchis Guarner (1994) i Premi Nacional de cultura popular de la Generalitat de Catalunya (1997), entre d’altres. El 1996 va rebre la Creu de Sant Jordi i el 1998 i 2016 va ser investit doctor honoris causa per la Universitat de les Illes Balears i Universitat de València, respectivament. A més, l’any 2012 va ser també guardonat amb el 44é Premi d’Honor de les Lletres Catalanes.

Lladonosa: compromís cívic, universitari i cultural

Manuel Lladonosa està considerat una figura central de la fundació i primers passos de la Universitat de Lleida. Degà a finals dels anys vuitanta de la Facultat de Lletres i director del departament d’història en diverses etapes, des del 1989 és catedràtic d’Història Contemporània. Des del 1992 presideix el Patronat Municipal Josep Lladonosa Pujol d’Alguaire i és membre de la Reial Acadèmia de la Història. Els últims anys ha centrat el seu interès intel·lectual en el futur de la Universitat al segle XXI i és per això que ha coordinat l’obra col·lectiva La universidad en el cambio de siglo (1998).

Lladonosa ha desenvolupat una intensa activitat cívica i cultural com a president d’Òmnium Cultural (1980-1982), de l’Ateneu Popular de Ponent (1979-1987) i de la Creu Roja (1993-1996). L’any 1999 va ser guardonat amb el Premi d’Actuació Cívica de la Fundació Carulla i el 2005 va ser condecorat pel govern de la Generalitat de Catalunya amb la Creu de Sant Jordi.