Trenta-un estudiants de Moçambic es graduen de Fisioteràpia gràcies al programa Fisiàfrica impulsat per la Xarxa Vives d’Universitats

El projecte a Moçambic va finalitzar el passat mes de desembre, mentre a Gàmbia es mantindrà durant 2018.

7.02.2018.-El programa de cooperació Fisiàfrica, impulsat per la Xarxa Vives d’Universitats, permet des de l’any 2014 el desenvolupament dels sistemes de salut de Gàmbia i Moçambic. En el cas de Moçambic, el projecte va cloure el passat mes de desembre i ha aconseguit que trenta-una persones, la majoria d’elles treballadores i treballadors dels sistema de salut públic del país, hagen assolit el grau de Fisioteràpia.

La finalitat última del programa és que els nous fisioterapeutes puguen exercir de professors i professores d’aquesta disciplina universitària, i així poder augmentar el nombre de professionals sanitaris amb què compta el país, un fet que permetrà a més donar servei a bon part de la població. La ciutat de Quelimane, a la província de Zambezia del país africà, és un bon exemple del que ocorre a molts altres indrets de Moçambic: escassetat de materials clínics, un únic hospital que compta amb només dos fisioterapeutes i una població de 200.000 persones a la qual atendre.

Vuit docents pertanyents a universitats de la Xarxa Vives (Universitat de les Illes Balears, Universitat de Girona, Universitat de Lleida, Universitat Miguel Hernández d’Elx i Universitat de Vic- Universitat Central de Catalunya) van viatjar a Moçambic per a impartir diferents assignatures del grau. Com recentment ha manifestat Elisa Bosch (professora del departament d’Infermeria i Fisioteràpia de la Universitat de les Illes Balears), l’experiència ha estat enriquidora “ja que l’equip de professors ha pogut gaudir com a docents i com a fisioterapeutes, a més d’aprendre la necessitat de la fisioteràpia basada a la comunitat, cosa que al nostre país ens queda molt per fer”. Els alumnes del programa, per la seua part, han mostrat també la seua satisfacció amb la qualitat de l’ensenyament rebut i els resultats assolits.

Fisiàfrica desenvolupa també actuacions a Gàmbia, on diversos alumnes del programa han tingut l’oportunitat de realitzar pràctiques a diversos serveis sanitaris de Lleida, com ara els serveis de rehabilitació ambulatòria i de rehabilitació domiciliària. El programa de cooperació internacional compta amb el suport de l’Agència Espanyola de Cooperació Internacional per al Desenvolupament (AECID) i la participació de les universitats de Girona, Illes Balears, Lleida, Miguel Hernández d’Elx i Vic-Central de Catalunya. La Xarxa Vives ha confeccionat el pla d’estudis i s’ha encarregat també de l’organització de la infraestructura necessària, la participació dels docents especialitzats, l’orientació de les pràctiques i els treballs de fi de grau, i del funcionament general del curs.