Les universitats de la Xarxa Vives analitzen la seua oferta cultural

Dotze universitats han participat en la II Jornada Fòrum Vives sobre la Gestió de la Cultura a la Universitat, que ha analitzat els reptes del sector i ha format personal tècnic universitari en màrqueting cultural.

15.02.18.- El Museu de la Universitat d’Alacant (MUA) ha acollit els dies 14 i 15 de febrer la II Jornada Fòrum Vives sobre la Gestió de la Cultura a la Universitat. L’acte de benvinguda ha comptat amb la presència del vicerector de Cultura, Esport i Llengües de la Universitat d’Alacant, Carles Cortés, que ha destacat la conveniència “d’adquirir una visió global de les necessitats que presenta el sector cultural i d’assumir el repte d’adaptar-se al context actual”.

El Grup de Treball de Gestió Cultural de la Xarxa Vives ha estat reunit, una vegada finalitzat l’acte de benvinguda, per fer un seguiment de les accions programades en el Pla de Treball acordat en la darrera Jornada, que es va celebrar el febrer de 2017 a la Universitat Pompeu Fabra. Teresa Fèrriz (responsable de nous projectes de la Universitat Oberta de Catalunya) i Gemma Garcia (cap del Servei d’Atenció a la Comunitat Universitària de la Universitat Pompeu Fabra) han presentat una proposta de “Programa d’autoformació i treball col·laboratiu interuniversitari: l’anàlisi dels nostres públics”, amb l’objectiu de fer front al desafiament que suposa per al sector cultural l’adequació de la demanda als públics actuals. El primer dia d’aquesta Jornada Fòrum Vives va cloure al paranimf de la UA, amb la representació de l’obra de teatre “I tornarem a sopar al carrer”, dirigida per Begoña Tena i Isabel Caballer, i coproduïda per la fundació Las Naves, l’Ajuntament de València i l’Institut Valencià de Cultura.

Durant el segon dia de la Jornada, Manuel Cuadrado, professor del departament de Comercialització i Recerca de Mercats de la Universitat de València (UV) i premi Estimat 2015 de l’Associació d’Empreses d’Arts Escèniques del País Valencià (AVETID), ha realitzat una sessió formativa dedicada als reptes del consum cultural. Els processos de recollida i anàlisi d’informació com a base de la presa de decisions i l’ús d’eines de màrqueting per a l’atracció i consolidació de públics han estat dos dels focus fonamentals de la sessió. Cuadrado ha transmès també als assistents la necessitat d’aplicar tècniques qualitatives i quantitatives de recerca tant en fases prèvies com posteriors a la producció de serveis culturals. Per últim, la importància de la segmentació de públics en la planificació de campanyes de promoció i l’anàlisi del posicionament que els serveis culturals ocupen en la ment dels consumidors van ser els dos dels eixos centrals d’aquesta última xarrada.

La Jornada Fòrum Vives va finalitzar amb una visita guiada a les diferents exposicions del MUA i amb l’assistència dels participants a la inauguració de l’exposició “Disseny japonés actual. 100 exemples”, que va córrer a càrrec del vicerector de Relacions Internacionals de la UA, Juan Llopis i de Keiko Ozaki, subdirectora de la Fundació Japó.

12 universitats han participat en aquesta II Jornada Fòrum Vives sobre la Gestió de la Cultura a la Universitat (Universitat d’Alacant, Universitat Autònoma de Barcelona, Universitat de Barcelona, Universitat de les Illes Balears, Universitat Internacional de Catalunya, Universitat Miguel Hernández d’Elx, Universitat Jaume I, Universitat de Lleida, Universitat Oberta de Catalunya, Universitat Pompeu Fabra, Universitat Rovira i Virgili, Universitat de València). Aquestes Jornades esdevenen un punt de connexió entre els diferents serveis culturals de les universitats de la Xarxa Vives, a més de ser un marc on compartir les diferents propostes i necessitats en aquest context. La propera Jornada Fòrum Vives dedicada a la Gestió de la Cultura a la Universitat està programada per al 2019 i se celebrarà a la Universitat de les Illes Balears.