La gestació subrogada, a debat a la Universitat

Lliga Debat Universitària 2019
  • 16 equips d’estudiants de les universitats de la Xarxa Vives debaten sobre la legalització de la gestació subrogada a la Lliga de Debat Universitària
  • La Universitat Abat Oliba CEU (Barcelona), seu de la competició d’oratòria

8.4.2019. La Universitat Abat Oliba CEU (UAO CEU) acull des d’avui i fins al proper dijous 11 d’abril 30 debats sobre la legalització de la gestació subrogada. Així, els equips de 16 universitats de Catalunya, el País Valencià i les Illes Balears discutiran qüestions ètiques, de drets i socials sobre una qüestió que suscita polèmica i interés social.

El tema de debat, «S’hauria de legalitzar la gestació subrogada?», va ser escollit pels participants de la Lliga de Debat Universitària 2018. Els estudiants que participen enguany estudien a les universitats Abat Oliba CEU, d’Alacant, Autònoma de Barcelona, de Barcelona, Girona, de les Illes Balears, Jaume I, de Lleida, Miguel Hernández d’Elx, Oberta de Catalunya, Politècnica de València, Pompeu Fabra, Ramon Llull, Rovira i Virgili, de València i de Vic · Central de Catalunya. Els àmbits de coneixement dels que provenen són: Dret, laboral i polítiques (42%), dobles titulacions (13%), Ciències biològiques i de la Terra (9%), Enginyeries (9%), Comunicació (8%), Economia i empresa (4%), Medicina i ciències biomèdiques (4%) i d’altres (11%). Durant quatre dies, el jurat de la competició encarregat de les deliberacions (compost per politòlegs, advocats, juristes, professors i experts en oratòria i comunicació), puntuarà el grau en què els oradors presenten una tesi sòlida i un discurs de qualitat en cada intervenció, la demostració del domini del tema, la fluïdesa i la posada en escena, entre d’altres aspectes formals.

El debat sobre la legalització de la gestació subrogada és cada vegada més present a diferents espais socials i polítics. A Espanya, la Llei de Tècniques de Reproducció Assistida i Humanes declara la pràctica nul·la de ple dret, si bé els nadons nascuts a l’estranger mitjançant aquesta tècnica poden ser inscrits als registres civils quan els pares compten amb una sentència d’afiliació de les autoritats del país corresponent. A França, on el Codi Penal estableix la nul·litat de qualsevol contracte d’aquest tipus, està estrictament prohibida i subjecta a sancions penals. A Andorra, on tampoc no està regulada, es rebutja en virtut de principis jurídics generals. Països com Austràlia, el Canadà, els Estats Units d’Amèrica, Geòrgia, Grècia, l’Índia, Rússia, Ucraïna o el Regne Unit (entre d’altres) han legalitzat la gestació subrogada tant per als seus ciutadans com per a estrangers, si bé no en tots els casos s’ofereixen les mateixes garanties ni es permet l’accés als diferents models familiars.

La Lliga de Debat se celebra des de l’any 2005 en la modalitat universitària i des de l’any 2014 en la modalitat de secundària i batxillerat. Cada any, una universitat de la Xarxa Vives acull aquesta competició d’oratòria, que ha esdevingut la més important del sud d’Europa. Organitzada per la Xarxa Vives amb l’objectiu de fomentar les habilitats comunicatives i l’esperit crític de l’estudiantat, compta amb el suport de la Generalitat de Catalunya i la Generalitat Valenciana.