La Xarxa Vives presenta els resultats de l’informe Via Universitària (2017-2019)

Què-és-ser-estudiant-universitari-avui

Via Universitària

6.5.2019. El dia 15 de maig tindrà lloc a l’Aula Magna de la Universitat de Barcelona la presentació de resultats de l’informe Via Universitària (2017-2019): Accés, condicions d’aprenentatge, expectatives i retorns dels estudis universitaris. La segona edició del programa es duu a terme entre els anys 2017 i 2019 i ha enquestat a més de 40.000 estudiants de 20 universitats de la Xarxa Vives. L’estudi analitza les condicions de vida dels estudiants, les seves expectatives, trajectòries i la satisfacció que tenen amb la universitat.

Els resultats de Via Universitària (2017-2019) permetran respondre a preguntes, com: La universitat és una institució equitativa? Com financen els estudiants els seus estudis? Quin suport reben de la família? Hi ha desigualtats entre homes i dones? Es dediquen només a estudiar o compaginen estudis i feina? De quines famílies provenen? Quines expectatives tenen sobre el seu futur? Com valoren la seua experiència universitària? I les metodologies docents? Quin és el perfil de l’estudiant de màster?

Anna Prades, directora tècnica de Via Universitària i gestora de programes de l’Agència per a la Qualitat del Sistema Universitari a Catalunya serà l’encarregada de presentar els principals resultats de l’informe. L’acte comptarà també amb Kristina Hauschildt, del Centre Alemany de Recerca en Educació Superior i Ciència (DZHW). Hauschildt presentarà els resultats de l’informe Eurostudent VI (2016-2018), que agrupa la mateixa informació que Via Universitària a 25 països europeus, el que permetrà obtenir una perspectiva comparada sobre les condicions de vida i les formes de vinculació amb l’estudi de la població estudiantil universitària als territoris de la Xarxa Vives i la resta d’Europa.

La presentació de resultats de Via Universitària i Eurostudent donaran pas a la taula rodona «Una universitat per tothom?», moderada per Miquel Martínez, director científic de Via Universitària i catedràtic de Teoria de l’Educació de la Universitat de Barcelona. Participaran Antonio Ariño Villarroya (director científic de Via Universitària, catedràtic de Sociologia i vicerector de Cultura i Esport de la Universitat de València), Eva Alcón (vicepresidenta II de la Xarxa Vives d’Universitats i rectora de la Universitat Jaume I), Francesc Xavier Grau (secretari d’Universitats i Recerca de la Generalitat de Catalunya), Helena Troiano (membre de l’Equip de Recerca de Via Universitària, professora agregada del Departament de Sociologia i membre del Grup de Recerca en Educació i Treball de la Universitat Autònoma de Barcelona) i Pau Parals (membre del Consell Assessor de Via Universitària i coordinador del Consell de l’Estudiantat de les Universitats Catalanes).

L’accés a l’acte és lliure però cal inscriure-s’hi abans del 10 de maig. Al web de Via Universitària es pot consultar el programa complet i realitzar la inscripció.

Via Universitària és un dels projectes troncals del programa d’estudiants que desenvolupa la Xarxa Vives i ocupa un lloc destacat entre les 150 accions del pla d’actuació anual de la institució. La primera edició de l’enquesta, que es va impulsar amb la Fundació Jaume Bofill, es va presentar el 2016.