L’arquitecta Carme Pinós i la catedràtica de la UdG Carmen Carretero rebran la Medalla d’Honor de la Xarxa Vives d’Universitats

Carme-Pinós-i-Carmen-Carretero-Medalla-d'Honor de-la-Xarxa-Vives
  • Pinós i Carretero, dos referents internacionals en dues disciplines on les dones són minoria
  • L’acte de lliurament dels guardons tindrà lloc el 12 de juliol a la Universitat Internacional de Catalunya
  • En el marc de la cloenda del curs universitari es lliuraran els I Premis Joan Lluís Vives a l’edició universitària

Carme-Pinós-i-Carmen-Carretero-Medalla-d'Honor de-la-Xarxa-Vives

02.07.2019.- La Universitat Internacional de Catalunya acollirà el proper 12 de juliol l’acte de lliurament de les Medalles d’Honor 2019 de la Xarxa Vives d’Universitats. Enguany, les homenatjades seran l’arquitecta Carme Pinós i la catedràtica de Tecnologia dels Aliments Carmen Carretero. La Medalla d’Honor és la màxima distinció que atorguen conjuntament les 22 universitats de la Xarxa Vives en reconeixement a la trajectòria professional i el compromís amb la ciència i la cultura que han desenvolupat les persones homenatjades.

Carme Pinós (Barcelona, 1954) combina l’exercici professional d’arquitecta amb la docència a universitats internacionals. Diferents maquetes d’obres seues estan exposades al MoMA de Nova York i al Centre Pompidou de París.

D’entre els principals reconeixements rebuts per Pinós es troben el Premi Internacional Francès de Dones Arquitectes (2017), la Richard J. Neutra Medal a l’Excel·lència Professional de la Universitat Politècnica de Califòrnia (2016), el Premi Berkeley-Rupp de la Universitat de Califòrnia a Berkeley (2016), així com la Creu de Sant Jordi (2015) i el Premi Nacional d’Arquitectura i Espai Públic de la Generalitat de Catalunya (2008). Entre els projectes més reconeguts de la seua trajectòria destaquen el cementiri d’Igualada (Premi FAD d’Arquitectura i primer premi de la Biennal d’Arquitectura del Palazzo della Triennale de Milà), l’Escola Llar de Morella (Premi Nacional d’Arquitectura d’Espanya), les instal·lacions de Tir a l’Arc pels Jocs Olímpics de Barcelona 1992 (premi Ciutat de Barcelona), la Torre Cube I de Guadalajara a Mèxic (primer premi de la IX Biennal Espanyola d’Arquitectura i Urbanisme i Premi ArqCatMón del Col·legi Oficial d’Arquitectes de Catalunya) i el Caixafòrum de Saragossa (II Premi d’Enginyeria ACHE). Alguns dels darrers projectes en els que ha treballat són el MPaviliom 2018 de Melborune; la reforma urbanística del centre històric i dels marges del riu i del canal de Saint Dizier, Haute Marne (França); l’Estació de metro Zona Universitària de la L9 a Barcelona; i la reforma del conjunt de la plaça de la Gardunya a Barcelona, amb el nou edifici de l’Escola Massana i la façana posterior del mercat de la Boqueria.

La doctora Carmen Carretero (Saragossa, 1959) és catedràtica de Tecnologia dels Aliments al Departament d’EQATA de l’Escola Politècnica Superior de la Universitat de Girona (UdG). És llicenciada en Química per la Universitat de Saragossa i doctora en Veterinària per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB).

La seua línia de recerca fonamental s’ha orientat a la caracterització, recuperació i aprofitament dels subproductes de la línia alimentària. Amb aquesta línia de recerca, ha participat en projectes competitius de caràcter nacional i internacional durant els darrers 20 anys. Actualment, Carretero és la directora científica del Campus d’Alimentació i Gastronomia de la UdG, que col·labora en la recerca i en la formació amb alguns dels més prestigiosos centres de recerca relacionats amb l’àmbit de la producció animal. Carmen Carretero ha liderat la innovació docent a la UdG en el camp agroalimentari, on la proporció de dones investigadores és molt inferior a la de la resta de la Universitat. Ha estat vicerectora de Política Europea i Internacionalització i vicerectora de Projectes Estratègics i Internacionalització. També va ser diputada al Parlament de Catalunya durant la VII legislatura. En la seua condició de diputada electa, va exercir com a secretària segona de la mesa del Parlament i va potenciar la internacionalització de la institució.

Durant l’acte de lliurament de les Medalles d’Honor 2019 de la Xarxa Vives i en el marc de la cloenda del curs universitari 2018-2019 es lliuraran també els I Premis Joan Lluís Vives a l’edició universitària. Aquests premis reconeixen el valor que aporta l’edició universitària en la transferència del coneixement en català i la qualitat de la tasca que desenvolupen les editorials universitàries.

El premi a la millor edició serà per a Publicacions i Edicions de la Universitat de Barcelona (UB), per l’Obra completa de Ramon Vidal de Besalú (a cura d’Anton M. Espadaler). La UB rebrà també el premi al millor llibre de ciències naturals i aplicades, El naufragi dels records, de Jaume Bosch. El premi al millor llibre de ciències socials, arts i humanitats serà atorgat a Iniciativa Digital Politècnica, de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), per l’obra Barcelona: la construcció urbanística d’una capital compacta, de Joan Busquets i Grau. L’obra està editada juntament amb el Laboratori d’Urbanisme de Barcelona de la UPC i l’Ajuntament de Barcelona. Per últim, el premi a la millor coedició interxarxa serà per a El Brodat de la Creació de la catedral de Girona (a cura de Carles Mancho). Aquesta obra ha estat coeditada pel Servei de Publicacions de la Universitat Autònoma de Barcelona, Publicacions i Edicions de la Universitat de Barcelona, el Servei de Publicacions de la Universitat de Girona, Edicions i Publicacions de la Universitat de Lleida, Iniciativa Digital Politècnica de la UPC, Publicacions de la Universitat Rovira i Virgili, el Museu Nacional d’Art de Catalunya i l’Ajuntament de Barcelona.

Programa i confirmacions d’assistència