Catalunya Nord reuneix al voluntariat lingüístic de les universitats

Trobada-Voluntariat-Lingüístic-Universitari-grup
  • 90 voluntaris de 7 universitats de la Xarxa Vives participen en la trobada anual, que enguany duu per títol “Catalunya Nord, bressol de la nostra llengua
  • El programa d’activitats es compon de tallers, ponències i dinàmiques de grup destinades a dinamitzar els contactes entre els voluntaris i debatre sobre les polítiques lingüístiques

Trobada-Voluntariat-Lingüístic-Universitari-grup

28.10.2019. Catalunya Nord serà testimoni de la trobada que anualment aplega els voluntaris lingüístics de les universitats de la Xarxa Vives. Sota el títol “Catalunya Nord, bressol de la nostra llengua”, 90 participants de les universitats d’Alacant, Barcelona, Jaume I, Lleida, Perpinyà Via Domitia, Politècnica de València i València gaudiran, del 25 al 28 d’octubre, d’un programa d’activitats que té com a objectiu dinamitzar els contactes entre els voluntaris, debatre sobre les polítiques lingüístiques dins i fora de l’àmbit universitari i conèixer una de les contrades més emblemàtiques del territori.

La Trobada arrancarà divendres 25 d’octubre amb la ponència “Sociologia de la llengua i política lingüística a la Catalunya Nord”, de la mà d’Alà Baylac-Ferrer, director de l’Institut Franco-Català Transfronterer (Universitat de Perpinyà Via Domitia) i continuarà amb una sessió de dinàmiques de grup. La jornada de dissabte començarà amb una ruta literària per la vila de Perpinyà, i ja de vesprada continuarà amb els tallers  “L’estat actual de la cultura popular a Catalunya Nord” (a càrrec de Laura Pi, cap de colla castellera), “Ensenyament del català a l’escola immersiva” (a càrrec de l’associació cultural “La Bressola”) i “Cultura i societat nord-catalana” (a càrrec de Sébastien Girard, periodista i president de la Fundació Arrels).

En la jornada de diumenge hi ha programades dues excursions per conèixer la contrada, en concret al massís del Canigó i a Saorra. Ja de vesprada, tindran lloc els darrers tallers de la Trobada: “Identitat i història rossellonesa” (a càrrec de Nicolas Berjoan, historiador), “Literatura nord-catalana” (a càrrec de Joana Serra, llibretera) i “Tradicions festives nord-catalanes” (a càrrec de Guillem Dalmau i Oriol Gual, activistes culturals).

Les trobades de Voluntariat Lingüístic Universitari es realitzen en el marc d’intercanvi i reflexió propi de les activitats Fòrum Vives de la Xarxa Vives d’Universitats, i potencien la reflexió sobre les estratègies de la comunicació i la implicació del voluntariat en l’espai històric i territorial. Enguany, els organitzadors de la Trobada han estat la Universitat de València i l’Institut Franco-Català Transfronterer de la Universitat de Perpinyà Via Domitia.