Les universitats de parla catalana analitzen les seues arrels i evolució al llarg del temps

Jornada Fòrum Vives Les universitats històriques en els territoris de la Xarxa Vives
 • La jornada tindrà lloc el 21 de novembre a la Universitat Abat Oliba CEU (Barcelona)

Jornada Fòrum Vives Les universitats històriques en els territoris de la Xarxa Vives

14.11.2019. El proper dijous 21 de novembre, la Universitat Abat Oliba CEU (UAO CEU) acollirà la Jornada Fòrum Vives Les universitats històriques en els territoris de la Xarxa Vives. L’objectiu de l’acte és examinar els orígens històrics de les universitats de parla catalana i la seua projecció al llarg del temps. Totes aquelles persones interessades poden assistir prèvia inscripció a través d’aquest formulari.

A les 15h, Rafael Rodríguez-Ponga, president de la Xarxa Vives d’Universitats i rector de la UAO CEU, presentarà la jornada i donarà la benvinguda als assistents. A continuació, tindran lloc diferents ponències en les que participaran experts de l’àrea d’Història de les universitats de Barcelona (UB), Autònoma de Barcelona (UAB), Cagliari (Sardenya), Girona (UdG), Illes Balears (UIB), Lleida (UdL) i València (UV):

 • 15:20 h. L’Estudi General de Lleida: sobre la fundació i els primers passos de la universitat, a càrrec de Joan Josep Busqueta, professor titular d’Història Medieval i vicerector de Cultura i Extensió Universitària de la UdL.
 • 15:40 h. L’Estudi General de Girona: uns inicis que es faran esperar, a càrrec de Xavier Torres, catedràtic d’Història Moderna de la UdG.
 • 16 h. Els difícils orígens de la Universitat de Barcelona, a càrrec d’Antonio Fernández, doctor en Història Moderna de la UAB.
 • 16:20 h. De l’Estudi General a la Universitat Literària de Mallorca, a càrrec de Josep Juan Vidal, catedràtic d’Història Moderna de la UIB.
 • 16:40 h. Debat.
 • 17:15 h. La Universitat de València en el segle XVI. Orígens, transformacions i consolidació, a càrrec d’Amparo Felipo, catedràtica d’Història Moderna de la UV.
 • 17:35 h. L’antiga Universitat Dominica de Tortosa, a càrrec d’Enric Querol, doctor de la UAB.
 • 17:55 h. Una gestació llarga i turbulenta: la fundació de les universitats de Sàsser i Càllere, a càrrec de Leonora Todde, de la Università degli Studi di Cagliari (Sardenya).
 • 18:15 h. La universitat de Cervera: un projecte reformista inacabat, a càrrec de Joaquim Prats, catedràtic de Didàctica de Ciències Socials de la UB.
 • 18:40 h. Debat i cloenda.

El programa de la jornada permetrà així analitzar el desenvolupament de les universitats a l’època medieval i moderna i la significació de la monarquia que va atorgar privilegis per a la fundació d’aquestes institucions a Lleida, Jaume II d’Aragó (1300); a Perpinyà, Pere IV d’Aragó (1349); a Girona, Alfons el Magnànim (1446); a Barcelona, Alfons el Magnànim (1450); a Mallorca, Jaume II (1483); a València, Ferran II d’Aragó (1499); a Sàsser, Felip III (1617); i a Cervera, Felip V (1718).

Fòrum Vives és un espai de reflexió i d’intercanvi d’experiències que promou la Xarxa arreu del territori.