Diversitat i drets lingüístics, a debat en una jornada de la Xarxa Vives adreçada a centres de secundària i batxillerat

Jornada Fòrum Vives de Diversitat Lingüística
  • La Jornada de Diversitat Lingüística s’emmarca en el projecte d’Activitats a l’Aula de la Carta Europea de Llengües Regionals o Minoritàries (CELRoM), que promou la Xarxa Europea per a la Diversitat Lingüística (NPLD)
  • Sis centres del País Valencià, seleccionats per la Xarxa Vives per participar en el programa pilot: IES Bovalar – Secció Borriol (la Plana Alta), col·legi Lope de Vega de Castelló de la Plana (la Plana Alta), IES Cayetano Sempere d’Elx (el Baix Vinalopó), IES Isabel de Villena de València, IES María Blasco de Sant Vicent del Raspeig (l’Alacantí) i IES Porçons d’Aielo de Malferit (la Vall d’Albaida)

Jornada Fòrum Vives de Diversitat Lingüística

4.12.2019. Amb motiu del Dia dels Drets Lingüístics al País Valencià, la Xarxa Vives d’Universitats ha organitzat una Jornada Fòrum Vives de Diversitat Lingüística a la Universitat Jaume I (UJI). El Fòrum Vives ha estat obert a tota la comunitat universitària, i ha comptat amb la participació de l’alumnat i el professorat de secundària i batxillerat que formen part del programa pilot CELRoM, que té com a objectiu visibilitzar la importància de la diversitat lingüística i de la realitat i el bé valuós que ens ofereix com a parlants.

CELRoM (ECCA project en anglés) és un programa pioner entre els sistemes educatius de secundària i batxillerat de cinc regions lingüístiques europees (català, ladí, frisó, friülà i hongarés de Romania). Impulsat per la Xarxa Vives juntament amb altres membres de la Xarxa Europea per a la Diversitat Lingüística (NPLD, sigla en anglés) és una proposta d’innovació pedagògica que fomenta l’ús de la guia educativa del Consell d’Europa per promoure la diversitat lingüística a l’aula. Així, el programa  CELRoM, que s’ha plantejat aquest curs 2019-2020 com una experiència pilot, compta amb la participació d’alumnes i docents de sis centres d’educació secundària i batxillerat del País Valencià: IES Bovalar – Secció Borriol (la Plana Alta), col·legi Lope de Vega de Castelló de la Plana (la Plana Alta), IES Cayetano Sempere d’Elx (el Baix Vinalopó), IES Isabel de Villena de València, IES María Blasco de Sant Vicent del Raspeig (l’Alacantí) i IES Porçons d’Aielo de Malferit (la Vall d’Albaida).

Pilar Safont (membre de la Comissió Permanent de la Xarxa Vives i vicerectora de Promoció Lingüística i Igualtat de l’UJI) i Sergi Linares (representant de la Comissió de Llengua de la Xarxa Vives a la NPLD) han estat els encarregats de donar la benvinguda als assistents a la jornada. Safont ha recordat l’especial paper que exerceixen les escoles en la promoció de les llengües minoritàries, no només en els territoris on es parlen, sinó especialment en les zones monolingües. La vicerectora ha destacat “el paper dels centres educatius en el desenvolupament d’un sistema inclusiu vers totes les llengües, impulsant el seu valor i riquesa”.

En començar la jornada, Elija Lutze, investigador CELRoM i assessor lingüístic del Servei de Llengües i Terminologia de l’UJI, ha introduït als assistents en els principis de la Carta Europea de Llengües Regionals o Minoritàries. A continuació, Rafael Castelló, director de la Càtedra de Drets Lingüístics de la Universitat de València, ha parlat sobre Drets Lingüístics i Igualtat Lingüística. La jornada Fòrum Vives ha comptat també amb diverses sessions pràctiques, com la d’Usos lingüístics i identitats socials dels adolescents valencians (impartida per Avel·lí Flors-Mas, del Departament de Filologia Catalana i Lingüística General de la Universitat de Barcelona i del Centre de Recerca en Sociolingüística i Comunicació-CUSC-de la mateixa universitat) i una gimcana lingüística.

La jornada ha esdevingut un marc de debat sobre les oportunitats i les responsabilitats de futur que tenim com a parlants, i  ha servit també per compartir els treballs i activitats realitzades als diferents centres que participen al programa europeu CELRoM.

Els Fòrum Vives són espais d’intercanvi i reflexió que promou la Xarxa Vives d’Universitats, i que es tradueixen en múltiples jornades, debats, seminaris, tallers o congressos distribuïts arreu del territori.