L’EUA apel·la a les institucions europees per garantir el futur desenvolupament de la Iniciativa Europea d’Universitats

European University Association
  • L’associació considera la Iniciativa com un recurs que ajudarà a abordar els obstacles de col·laboració i de compatibilitat dels sistemes d’educació superior europeus
  • Cohesió, col·laboració, solidaritat i millora de la competitivitat, objectius clau

Universitat d'Oxford

30.04.2020. L’Associació Europea d’Universitats (EUA), de la qual és membre la Xarxa Vives, ha fet públic el seu posicionament sobre la Iniciativa Europea d’Universitats. La Iniciativa, encetada en una fase pilot per la Comissió Europea el 2018, té per objectiu “reunir una nova generació d’europeus creatius, capaços de cooperar més enllà de les llengües, fronteres i disciplines, per afrontar els reptes de la societat i l’escassetat de competències a Europa”. Durant els darrers dos anys, la Iniciativa ha estat al centre de nombrosos debats sobre l’educació superior i recerca europea, i en l’actualitat es desenvolupa en un context polític dinàmic.

Així, sota el títol «El futur de la Iniciativa Europea d’Universitats – La perspectiva del sector», l’EUA fa una crida per mantenir la Iniciativa i perquè aquesta continue tenint un caràcter obert i flexible, que permeta a les universitats europees créixer i aprofundir en la cooperació segons les estratègies i prioritats de cadascuna d’elles. A més, l’associació considera que la Iniciativa ha de ser emprada com un recurs addicional que ajude a abordar els obstacles existents en la col·laboració transnacional i així treballar en una major compatibilitat dels sistemes d’educació superior europeus dins el procés de Bolonia i en el marc de l’Àrea Europea de Recerca.

Per a l’EUA, la col·laboració i la solidaritat europees, incloent-hi la innovació i l’educació, són cada vegada més importants en l’actual crisi i per això l’enfortiment de la capacitat d’innovació d’Europa, a la qual en bona mesura contribueixen les universitats, serà crucial per a la recuperació i la creació d’un futur sostenible. En el posicionament fet públic, l’EUA fa una crida a la Comissió Europea, als Estats membres de la Unió Europea, així com al Consell i al Parlament Europeu perquè tinguen en compte set punts necessaris per garantir el futur desenvolupament de la Iniciativa:

  1. La Iniciativa Europea d’Universitats ha de ser una eina addicional per explorar la cooperació estratègica, identificar reptes i proposar solucions per millorar la compatibilitat entre els sistemes d’educació superior europeus.
  2. Les aliances han de gaudir d’una suficient llibertat d’acció i tenir així marge per ser innovadores i creatives.
  3. Cal preservar les diverses formes de col·laboració entre universitats amb un suport econòmic.
  4. La iniciativa ha d’incloure totes les missions universitàries, en un enfocament de baix a dalt.
  5. El foment de la cohesió europea i la contribució a la millora de la competitivitat han de ser objectius clau.
  6. La participació ha de ser oberta més enllà de la UE i el programa Erasmus+, per promoure així la competitivitat internacional.
  7. La sostenibilitat a llarg termini requereix un suport polític i financer continuat.

El posicionament de l’EUA és fruit de diverses consultes amb conferències de rectors, així com dels resultats obtinguts en el darrer estudi sobre col·laboracions institucionals estratègiques de caràcter internacional.