Posicionament del Consell General de la Xarxa Vives en relació a la contribució de les universitats en l’actual context de crisi sanitària

Posicionament del Consell General de la Xarxa Vives en relació a la contribució de les universitats en l'actual crisi sanitària

10.3.2021. Les rectores i els rectors del Consell General de la Xarxa Vives d’Universitats volem deixar constància de l’esforç i l’impacte de les universitats en executar amb celeritat i eficàcia les mesures necessàries per a garantir la continuïtat de la docència, la recerca i la transferència de coneixement davant els reptes que ha ocasionat la COVID-19.

En la Conferència Ministerial sobre l’Espai Europeu d’Educació Superior (EEES) celebrada el 19 de novembre a Roma es va emetre un comunicat,[1] en què justament es reconeix aquest esforç realitzat per la comunitat universitària i el paper crucial que tenim les institucions d’educació superior per a subsanar les desigualtats i les limitacions a què ha abocat la pandèmia a una part de la nostra societat. Destaca l’experiència consolidada de les universitats en la cooperació i la recerca transnacionals i internacionals a l’hora d’explorar i assessorar sobre les possibles solucions a aquestes limitacions que amenacen la construcció d’una societat i d’una economia més equitativa, més resilient i més sostenible.

En el comunicat es manifesta el compromís dels ministeris signataris de proporcionar el suport i els recursos adequats a les universitats, i a l’educació superior en general, per a desenvolupar solucions a la crisi sanitària actual, que garantisquen oportunitats i educació inclusiva, equitativa i de qualitat per a totes les persones a través de la transformació digital, així com encarar la recuperació postpandèmia i l’assoliment d’un EEES plenament inclusiu, innovador i interconnectat.

Amb el compromís del servei públic, del rigor acadèmic, del coneixement científic i del diàleg com a fonament democràtic, les rectores i els rectors de les universitats de la Xarxa Vives apel·lem als governs regionals i estatals a prendre les oportunes decisions per fer efectius els compromisos acordats a la Conferència Ministerial sobre l’EEES de 19 de novembre a Roma. I insistim, alhora, a posar-nos a disposició i a poder participar coordinadament amb les autoritats polítiques per treballar en la consecució d’aquests objectius.

[1] http://www.ehea.info/Upload/Rome_Ministerial_Communique.pdf