La Xarxa Vives premia el llibre universitari en català

Premis Joan Lluís Vives a l'edició universitària 2021 web home
  • Els III Premis Joan Lluís Vives a l’edició universitària reconeixen la tasca de les editorials universitàries en la transferència del coneixement en català
  • Les quatre obres premiades, que seran presentades en La Setmana del Llibre en català, han estat editades pels serveis de publicacions de les universitats d’Alacant, Autònoma de Barcelona, de Barcelona, de les Illes Balears, de Lleida, de Girona, Politècnica de Catalunya i Rovira i Virgili

Premis Joan Lluís Vives a l'edició universitària 2021

30.06.2021. La Xarxa Vives d’Universitats ha fet avui públic el veredicte del jurat dels III Premis Joan Lluís Vives a l’edició universitària en català. Els premis tenen com a objectiu posar en relleu el paper de l’edició universitària en la transferència del coneixement en català així com el valor i la qualitat de la tasca que desenvolupen les editorials universitàries. D’aquesta manera, la Xarxa Vives pretén fomentar la normalització del català com a llengua d’ús en la difusió del coneixement i promoure’n el prestigi en l’àmbit universitari.

Els premis compten amb quatre categories: millor edició, millor coedició interxarxa, millor llibre de ciència i tecnologia, i millor llibre de ciències socials, arts i humanitats. Les obres guanyadores seran presentades en la Setmana del Llibre en Català, diumenge 19 de setembre a les 11 h (escenari 2, Moll de la Fusta, Barcelona). El jurat, compost per Jordi Montaña Matosas (vicepresident I de la Xarxa Vives d’Universitats), Núria Cadenes i Alabèrnia (periodista i escriptora), Caterina Mercè Picornell Belenguer (del Departament de Filologia Catalana i Lingüística General de la Universitat de les Illes Balears) i Miquel Àngel Pradilla Cardona (del Departament de Filologia Catalana de la Universitat Rovira i Virgili) ha fallat a favor de les següents publicacions:

  • Millor edició: Evolució constructiva de la catedral de Mallorca, de Miquel Ballester Julià i publicada per Edicions Universitat de les Illes Balears. L’obra fa un recorregut històric i tècnic a través de les diferents etapes de la construcció de la catedral de Mallorca. S’hi distingeixen clarament dues etapes. La primera meitat de la construcció s’aborda en forma de síntesi dels elements constructius, a partir de les dades ja publicades per altres autors. La segona, de recerca i investigació inèdita, comprén el període 1570-1630, que coincideix amb les tasques de cobriment de les naus de la Catedral i la fi de la façana principal. Aquesta etapa s’analitza tant des de la perspectiva de la cronologia constructiva com dels materials de construcció i els mitjans auxiliars utilitzats a l’obra.
  • Millor coedició interxarxa: Sant Climent de Taüll i La Vall de Boí, de Milagros Guardia Pons i Immaculada Lorés i Otzet. L’obra, que esdevé la primera monografia publicada sobre l’església de Sant Climent de Taüll i les seves pintures, parteix del context geogràfic i historicoartístic original i segueix fins a l’estat actual. Així, s’hi aporta també una mirada renovada de l’església i l’art que aquesta conté com a resultat de les transformacions que han sofert la vila i la regió, així com dels canvis polítics i litúrgics que han tingut lloc al llarg del temps. La publicació ha estat coeditada per Edicions i Publicacions de la Universitat de Lleida, pel Servei de Publicacions de la Universitat Autònoma de Barcelona, per Edicions de la Universitat de Barcelona, pel Servei de Publicacions de la Universitat de Girona, per Iniciativa Digital Politècnica de la Universitat Politècnica de Catalunya, per Publicacions de la Universitat Rovira i Virgili, pel Museu Nacional d’Art de Catalunya i pel Museu del Disseny de Barcelona.
  • Millor llibre de ciència i tecnologia: Què hi ha darrere la crisi ambiental? Aportacions des de l’ecologia social, de M. Àngels Alió Torres, Helena Perxacs Motgé i Enric Tello Aragay. Publicada per Edicions de la Universitat de Barcelona, l’obra analitza la dimensió social de la situació d’emergència ambiental que afronta el món avui dia i posa l’accent en el paper de les persones en la resolució d’aquest conflicte. Així, s’hi aprofundeix en temes i fenòmens com la sostenibilitat, la cultura ambiental, les economies solidàries, les relacions desiguals, el creixement demogràfic, l’ecoplanejament i les catàstrofes. De la mateixa manera, l’obra fa incidència i proposa diferents estratègies per assolir una societat més ecològica, justa, solidària i feliç.
  • Millor llibre de ciències socials, arts i humanitats: Sentències de Joan Lluís Vives, de Francesc Xavier Blay Meseguer i publicat per Publicacions Universitat d’Alacant. L’obra recopila dites, aforismes, adagis, refranys i màximes que apareixen al llarg de les obres i la correspondència de l’humanista valencià Joan Lluís Vives. Les sentències es presenten en llatí, llengua amb la qual foren escrites, i s’hi acompanya una traducció al català i al castellà. Es tracta d’una obra on el lector trobarà aportacions i reflexions sobre la condició humana que abracen diversos camps, com la filosofia, la filologia, la teologia o l’ensenyament, i temes com la pau i la guerra, el poder i el govern, les dones, les virtuts, els vicis i les passions.

La Xarxa Vives és una institució sense ànim de lucre que representa i coordina l’acció conjunta de 22 universitats en educació superior, cultura i llengua. La finalitat de la Xarxa Vives és potenciar les relacions entre les institucions universitàries de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya del Nord, Andorra i Sardenya, i també d’altres territoris amb vincles geogràfics, històrics, culturals i lingüístics comuns, per tal de crear un espai universitari que permeta coordinar la docència, la recerca i les activitats culturals i potenciar la utilització i la normalització de la llengua pròpia.