La Xarxa Vives participa a la jornada de cloenda del projecte ECCA sobre la Carta Europea de les Llengües Regionals o Minoritàries

CELRoM
  • El projecte ECCA, liderat per la Xarxa Europea per la Diversitat Lingüística, té per objectiu treballar durant l’ESO la Carta Europea de les Llengües Regionals o Minoritàries
  • Alumnat i docents de l’IES Cayetano Sempere d’Elx (el Baix Vinalopó) han participat a la jornada en representació de la llengua catalana

CELRoM

04.10.2021.- El passat divendres 1 d’octubre va tindre lloc la jornada de tancament del projecte European Charter Classroom Activities (ECCA) a la província de Trento (Itàlia), on es van presentar els resultats de l’experiència pilot. En representació de la llengua catalana hi van participar la professora M. Carme Navarro Pérez i l’alumna Lara Oliver Marco de l’IES Cayetano Sempere d’Elx (el Baix Vinalopó), a més d’Elija Lutze, investigador de la CELRoM i tècnic lingüístic del Servei de Política Lingüística de la Universitat de València.

El projecte d’Activitats a l’Aula de la Carta Europea (ECCA – European Charter Classroom Activities) permet a les escoles treballar a classe la Carta Europea de les Llengües Regionals o Minoritàries (CELRoM). El projecte, impulsat per set membres de la Xarxa Europea per a la Diversitat Lingüística (de la qual forma part la Xarxa Vives d’Universitats des del 2018), ha contribuït a visibilitzar la importància de la diversitat lingüística entre l’alumnat a través d’un context de treball en xarxa internacional.

Les institucions impulsores del programa pilot són la Universitat d’Udine – CIRF (Centri pal Disvilup de Lenghe e de Culture dal Friûl-Itàlia); el Comú General de Fascia (Sèn Jan – Itàlia), la província de Fryslân (Ljouwert – Holanda); l’Agència Regional de la Llengua Friülana (ARLeF – Agjenzie Regjonâl pe Lenghe Furlane. Udin – Itàlia); la Universitat Cristiana del Partium (Oradea – Hongria); Afûk (Ljouwert – Holanda) i la Xarxa Vives d’Universitats (regió Vives).

El projecte naix l’any 2019, després que el Consell d’Europa posara a disposició dels centres de secundària i batxillerat d’entre 12 i 18 anys d’arreu d’Europa la ‘guia educativa per promoure la diversitat lingüística a l’aula’ per tal de treballar activament des de les aules la Carta Europea de Llengües Regionals o Minoritàries.

Els centres participants en aquesta experiència pilot desenvolupada durant el curs 2019-2020 han sigut l’IES Bovalar – Secció Borriol (la Plana Alta), l’IES Cayetano Sempere d’Elx (el Baix Vinalopó), l’IES Isabel de Villena de València, l’IES María Blasco de Sant Vicent del Raspeig (l’Alacantí) i l’IES Porçons d’Aielo de Malferit (la Vall d’Albaida). L’alumnat participant en el programa pilot CELRoM – Diversitat Lingüística a l’aula de la Xarxa Vives (projecte ECCA de la NPLD) també va formar part d’un concurs de producció de vídeos curts allotjats a la plataforma Youtube, al voltant del significat de la llengua ara i en el futur per a ells i elles.

La Xarxa Vives, a través de la seua Comissió de Llengua, desenvolupa anualment un pla de política lingüística propi, consensuat per 22 universitats d’un mateix domini lingüístic de 4 estats. Mitjançant més de 60 línies de treball, desplega accions en favor de la normalització, el multilingüisme i la promoció del català així com per potenciar les relacions entre les principals entitats lingüístiques i la interlocució i mediació entre aquestes, les universitats i les entitats governamentals en matèria de política lingüística.